Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Scholz podprl deportacije kriminalcev iz Afganistana in Sirije

V prihodnje bi lahko v Nemčiji poveličevanje terorizma kaznovali z izgonom.
Po napadu z nožem v Mannheimu FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Po napadu z nožem v Mannheimu FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
STA
6. 6. 2024 | 11:13
6. 6. 2024 | 11:37
2:25

Nemški kancler Olaf Scholz je danes podprl deportacije za storilce hudih kaznivih dejanj, tudi če ti prihajajo iz Sirije ali Afganistana. Razprave o deportacijah so v Nemčiji znova v ospredju, potem ko je 25-letni Afganistanec ubil nemškega policista. Scholz je opozoril tudi, da bi v prihodnje poveličevanje terorizma lahko kaznovali z izgonom.

image_alt
V napadu z nožem v nemškem Mannheimu ranjenih več ljudi

»Naj bom jasen. Ogorčen sem, ko nekdo, ki je v naši državi poiskal zatočišče, stori najhujša kazniva dejanja. Takšne storilce je treba deportirati, tudi če prihajajo iz Sirije ali Afganistana,« je med govorom v parlamentu izjavil Scholz.

Pri tem sicer ni pojasnil, kako bi Nemčija lahko izvedla tovrstne izgone, dodal je le, da se s tem že ukvarja notranje ministrstvo in da potekajo pogajanja s sosednjimi državami Afganistana, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Talibani in nevarna Sirija

Nemčija sicer deportacij v Afganistan ne izvaja, odkar so oblast leta 2021 prevzeli talibi. Prav tako ne izvaja izgonov v Sirijo, saj ta zaradi dolgotrajne državljanske vojne ne velja za varno državo.

25-letni Afganistanec je ubil nemškega policista. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
25-letni Afganistanec je ubil nemškega policista. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP

Ponovno razpravo o izgonu storilcev hudih kaznivih dejanj v omenjeni državi je sprožil umor nemškega policista, ki je bil huje poškodovan med petkovim napadom z nožem na udeležence desničarskega shoda v Mannheimu, nato pa je v bolnišnici podlegel poškodbam. Napadalec, 25-letni afganistanski prosilec za azil, je poleg policista z nožem ranil tudi pet udeležencev shoda.

Nemški kancler je med govorom v parlamentu poudaril tudi, da poveličevanje terorizma pomeni »udarec v obraz žrtvam, njihovim družinam in naši demokratični ureditvi«. Dodal je, da bodo nova pravila strožja, saj se bo poveličevanje terorizma lahko kaznovalo z izgonom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine