Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sedel je na balkonu, ko ga je zadela lava (FOTO)

Vulkan Kilauea na Havajih je še naprej aktiven. Lava, ki se vali iz vulkana, je povzročila prvo resnejšo poškodobo.
Izbruh lave iz ene izmed lukenj v zemlji. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
Izbruh lave iz ene izmed lukenj v zemlji. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
T. V.
20. 5. 2018 | 15:12
20. 5. 2018 | 15:28
1:47
Kilauea se je prebudil v začetku maja, od tedaj pa se stanje na otoku za prebivalce slabša. Pojavljajo se vedno nove odprtine v tleh na različnih mestih iz katerih bruha lava.

Nekega moškega je, medtem ko je sedel na svojem balkonu, zadel izstrelek iz lave - stopljen kamen. »Zadelo ga je v goleno in zdrobilo spodnji del noge,« je povedala predstavnica tamkajšnjega župana. Dodala je, da lahko takšni izstrelki iz lave tehtajo »toliko kot hladilnik.«

V soboto je kazalo, da bo ključno obalno cesto na otoku, ki jo za pobeg pred vulkanom uporabljajo prebivalci, odrezalo od sveta, kar bi močno otežilo evakuacijo.

Oblasti prebivalcem kažejo, kako si nadeti masko za zaščito pred morebitnimi strupenimi plini.
Oblasti prebivalcem kažejo, kako si nadeti masko za zaščito pred morebitnimi strupenimi plini.


Možnost, da bi lava dosegla ocean, pa predstavlja grožnjo, da se bodo v zrak izpustili strupeni plini v oblaku, ki lahko povzroči težave z dihanjem ter poškoduje kožo in oči.

Havajski observatorij za vulkane je sporočil, da se je stopnja izbruhov povečala na območju, kjer so se v eno združile štiri reže v zemlji, iz katerih bruha lava in so le slaba dva kilometra oddaljene od oceana.

V noči na soboto je v vulkanu ponovno prišlo do večjega izbruha, po katerem se je v zrak v višino okoli tri kilometre dvignil vulkanski plin. Na tisoče ljudi je že zapustilo svoje domove, na nekaterih mestih so izbruhnili gozdni požari

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine