»Severna Koreja bi lahko spremenila pristop, če bodo ZDA vztrajale pri sankcijah«

Kim Džong Un je v novoletni poslanci potrdil svojo zavezo glede jedrske razorožitve in pozval ZDA, naj sprejmejo ustrezne ukrepe.
Fotografija: Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v novoletni poslanici dejal, da si Severna Koreja želi dobrih odnosov z ZDA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v novoletni poslanici dejal, da si Severna Koreja želi dobrih odnosov z ZDA. FOTO: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v novoletni poslanici dejal, da si Severna Koreja želi dobrih odnosov z ZDA, vendar bi lahko spremenila svoj pristop, če bo Washington vztrajal pri sankcijah.

»Vedno sem pripravljen znova sesti z ameriškim predsednikom in si prizadevati za rezultat, ki bi ga mednarodna skupnost pozdravila,« je dejal Kim.

»Vendar nam ne bi preostalo drugega, kot da poiščemo novo pot, če ZDA ne bodo uresničile svojih obljub in bodo napačno precenile našo potrpežljivost, hkrati pa enostransko vsiljevale stvari in vztrajale pri sankcijah in pritisku,« je nadaljeval severnokorejski voditelj.

Kim se je junija lani sestal na zgodovinskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju, kjer je obljubil, da si bo prizadeval za denuklearizacijo Korejskega polotoka. Poleg tega se je lani trikrat sestal z južnokorejskim predsednikom Moon Džae Inom.

Kim Džong Un se je v novem letu poklonil tudi preminulemu očetu. FOTO: Kcna Dn
Kim Džong Un se je v novem letu poklonil tudi preminulemu očetu. FOTO: Kcna Dn


Medtem ko se je v letu 2018 nadaljevalo zbliževanje med Severno in Južno Korejo, so pogajanja med ZDA in Severno Korejo o jedrski razorožitvi zastala.

Trump je decembra lani izrazil pričakovanje, da so bo s Kimom znova sestal v začetku letošnjega leta, vendar datum srečanja še ni bil določen, Severna Koreja pa za zdaj ni naredila nobenih jasnih korakov v smeri uničenja svojega jedrskega programa.Kim je v novoletni poslanci, ki jo je predvajala državna televizija, potrdil svojo zavezo glede jedrske razorožitve in pozval ZDA, naj sprejmejo ustrezne ukrepe.

»Če ZDA odgovorijo na naše aktivne napore z zaupanja vrednimi koraki in ustreznim ravnanjem, se bodo severnokorejsko-ameriški odnosi hitro premaknili naprej,« je zatrdil. Ob tem je znova pozval h končanju skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.

Komentarji: