Severna Koreja izstrelila vodeni raketi proti Rumenemu morju

S tem se je končalo mesec dni trajajoče zatišje, potem ko je Pjongjang letos izvedel rekordno število preizkusov raket.
Fotografija: Kim Džong Un na arhivski fotografiji opazuje izstrelitev rakete Hwasong-12. FOTO: KCNA/Reuters 
Odpri galerijo
Kim Džong Un na arhivski fotografiji opazuje izstrelitev rakete Hwasong-12. FOTO: KCNA/Reuters 

Severna Koreja je danes izstrelila dve vodeni raketi, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. S tem se je končalo mesec dni trajajoče zatišje, potem ko je Pjongjang letos izvedel rekordno število preizkusov raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zabeležili smo, da je Severna Koreja danes ob zori iz province Južni Pjongan izstrelila dve manevrirni raketi proti Rumenemu morju,« je po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap, ki jo povzema AFP, dejal predstavnik ministrstva.

Severna Koreja od januarja ni izstrelila vodene rakete; z izstrelitvijo teh raket Pjongjang sicer ne krši sankcij Združenih narodov, temveč skuša z njimi pritegniti pozornost sveta, predvsem ZDA in Kitajske.

Tokratni preizkus sovpada z novinarsko konferenco, ki jo je južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol imel ob prvih sto dneh na položaju. Predstavil je podrobnosti načrta, v skladu s katerim Seul ponuja Pjongjangu gospodarsko pomoč v zameno za denuklearizacijo. Kot je dejal, nima sovražnih namenov do Severne Koreje, vendar je humanitarno pomoč obubožani komunistični državi pogojil s tem, da bodo oblasti v Pjongjangu pokazale pripravljenost za jedrsko razorožitev.

Letos izstrelila tudi medcelinsko balistično raketo

Severna Koreja od začetka letošnjega leta znova bolj intenzivno izvaja provokacije s testiranjem raket, med drugim je prvič po letu 2017 izstrelila medcelinsko balistično raketo, s čimer krši sankcije ZN.

ZN so v začetku meseca opozorili, da se Severna Koreja pripravlja na prvi jedrski poskus po letu 2017. V zadnjih mesecih so namreč s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu države potekajo gradbena dela, na kar je pred časom že opozorila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IEAE).

Preberite še:

Komentarji: