Skrivnostni primer ali Kdo je umoril Lynette Dawson

Maja letos so o umoru posneli podkast, ki ga poslušalo že več kot 27 milijonov ljudi.
Fotografija: Umor Lyn Dawson Foto The Teacher's Plot
Odpri galerijo
Umor Lyn Dawson Foto The Teacher's Plot

V Avstraliji so po nekaj letih znova odprli skrivnostni primer umora Lynette Dawson. Zgodba ne bi bila tako zelo posebna, če ne bi njenega soproga že od vsega začetka sumili, da je on krivec za umor, le dokazati mu tega ni mogel nihče. Po zaslugi avstralskega časnika, ki je o umoru posnel podkast, je njeno izginotje privabilo pozornost domače in svetovne javnosti. Pa tudi soprog je zdaj za zapahi. 

Chrisa Dawsona so aretirali včeraj na podlagi suma, da je leta 1982 umoril soprogo Lyn. Izginila je iz domače hiše v Sydneyju in od takrat je ni videl nihče več. 70-letnik je v preteklosti večkrat zanikal, da bi umoril mamo njunih dveh otrok. Trdil je, da je zapustila družino in se priključila verski sekti. Nihče mu ni verjel, a dokazov tudi ni bilo. 

Do sedaj. Policija je nekdanjega srednješolskega učitelja priprla, sodnik pa je zavrnil prošnjo za varščino. Člani Lynettine družine so novinarjem povedali, da zaradi aretacije čutijo izjemno olajšanje. Trupla medicinske sestre niso nikoli našli, poroča BBC. Dve ločeni preiskavi sta pokazali, da je Lyn umorila »neznana oseba«.

So pa preiskovalci leta 2003 odkrili, da je imel njen soprog razmerje z več najstnicami. Policist Scott Cook je razkril, da so pridobili nove dokaze o Chrisovi vpletenosti v umor, ki jim bodo pomagala sestaviti koščke, ki so jim še manjkali. Septembra je policija prekopala vrt hiše, ki sta si jo nekoč delila zakonca Dawson, a trupla oziroma ostankov Lynette ni našla.



Nekateri avstralski mediji navajajo, da naj bi bila ena od novih prič nekdanja Dawsonova mladoletna ljubica Joanne Curtis. Takrat 16-letno dekle se je le nekaj dni po Lynettinem izginotju preselilo v hišo Dawsonovih. Kasneje sta se s Chrisom celo poročila, a se medtem tudi že ločila. 

Chris je bil v 70. letih prejšnjega stoletja profesionalni športnik, po zaključku kariere se je zaposlil na srednji šoli. Curtisovo je kmalu povabil, da bi pazila na njegovi hčerki. Dekle, ki je imelo doma kup težav - očim jo je zlorabljal - je pristalo. Razmerje sta začela, ko jih je imela ona 16, on pa 32. 

Kristen Dawson, ena od dveh hčera, je ob očetovi aretaciji dejala le, da vsi preživljajo težke čase. O morebitni očetovi vpletenosti v umor se ni želela izjasniti. Policija naj bi zaslišala tudi Bev NcNally, eno od nekdanjih varušk, ki je pazila na punčki. Kako, če sploh, naj bi bila vpletena v primer, še ni jasno.  

Maja letos so o skrivnostnem primeru posneli podkast The teacher's Pet oziroma Učiteljeva ljubljenka. Serijo zgodb je produciral avstralski časnik, od maja pa je privabila pozornost že več kot 27 milijonov poslušalcev. Raziskovalna novinarka Hadley Thomas je v podkastu razkrila dve novi priči, ki sta bili policiji v veliko pomoč pri ponovnem odprtju primera. 

Komentarji: