Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Španija bo Francove posmrtne ostanke prekopala v četrtek

Po izkopu bodo njegove posmrtne ostanke pokopali na pokopališču Mingorrubio El Pardo, ob posmrtnih ostankih njegove soproge. Vprašanje prekopa je v Španiji sprožilo politične napetosti in spore pred sodišči.
Aktualna socialistična vlada se je Francove posmrtne ostanke odločila preseliti, ker namerava Dolino padlih preoblikovati v prostor narodne sprave. FOTO: Juan Medina/Reuters
Aktualna socialistična vlada se je Francove posmrtne ostanke odločila preseliti, ker namerava Dolino padlih preoblikovati v prostor narodne sprave. FOTO: Juan Medina/Reuters
STA
21. 10. 2019 | 12:31
21. 10. 2019 | 12:59
2:45
Posmrtne ostanke španskega diktatorja Francisca Franca bodo iz državnega mavzoleja pri Madridu izkopali v četrtek, nato pa jih bodo v skladu z načrti pokopali na pokopališču severno od prestolnice, je danes sporočila vlada. Vprašanje prekopa Francovih posmrtnih ostankov je v Španiji sprožilo politične napetosti in spore pred sodišči.

Izkop Francovih ostankov iz veličastnega mavzoleja v tako imenovani Dolini padlih, kakih 50 kilometrov od Madrida, je posledica sodbe vrhovnega sodišča, ki je prejšnji mesec zavrnilo niz pritožb svojcev pokojnega diktatorja, ki so poskušali to dejanje ustaviti.
Francove posmrtne ostanke bodo po izkopu pokopali na pokopališču Mingorrubio El Pardo, ob posmrtnih ostankih njegove soproge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je danes sporočila pravosodna ministrica Dolores Delgado, bosta izkop in ponovni pokop potekala v zasebnosti Francovih svojcev.Njegov veličastni mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je redno privabljal privržence skrajne desnice. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Njegov veličastni mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je redno privabljal privržence skrajne desnice. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP


Aktualna socialistična vlada se je Francove posmrtne ostanke odločila preseliti, ker namerava Dolino padlih preoblikovati v prostor narodne sprave.

Vlada s premierom Pedrom Sanchezom na čelu si je to zastavila kot eno prednostnih nalog, saj noče, da bi Španija še naprej poveličevala diktatorja.

Njegov veličastni mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je redno privabljal privržence skrajne desnice. Mavzolej je dal Franco postaviti sam, prvotno pa je bil namenjen njegovim padlim sopotnikom v državljanski vojni. Med drugim so ga gradili politični zaporniki.

Izkop Francovih posmrtnih ostankov je razdelil špansko javno mnenje, v katerem še vedno ni soglasja glede njegove diktature. Poleg tega se bo zgodil v času zaostrenih političnih napetosti pred parlamentarnimi volitvami 10. novembra.

Franco je Španiji s trdo roko vladal od konca španske državljanske vojne leta 1939 do svoje smrti leta 1975.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine