Sprememba ustave za več svobode

Komisijo, ki bo pripravila predloge sprememb ustave, bo vodil Raúl Castro.
Fotografija: Raúl Castro na zasedanju narodne skupščine v soboto. FOTO: Marcelino Vazquez/AFP
Odpri galerijo
Raúl Castro na zasedanju narodne skupščine v soboto. FOTO: Marcelino Vazquez/AFP

Havana – V soboto je bila na izrednem zasedanju narodne skupščine ustanovljena komisija, ki bo oblikovala predloge za spremembo kubanske ustave. Spremembe bodo po pričakovanjih razrahljale trenutno gospodarsko izoliranost države in prinesle nekaj novih svoboščin.

33-člansko komisijo bo vodil nekdanji predsednik Raúl Castro, ki ga je na predsedniški funkciji aprila nasledil Miguel Diaz-Canel. Ker bo komisijo za predloge ustavnih sprememb vodil Castro, ki vsaj do leta 2021 ostaja tudi na čelu kubanske Komunistične partije, poznavalci prevelikih sprememb ne pričakujejo. Mnogi so že ob nastopu Diaz-Canela kot predsednika države opozarjali, da je menjava predsednika zgolj formalnost in da dejanska oblast ostaja v Castrovih rokah. Diaz-Canel bo sicer opravljal funkcijo namestnika predsednika komisije, piše tiskovna agencija Reuters.


Socializem ostaja


Aktualna kubanska ustava je bila sprejeta leta 1976, doslej pa je bila spremenjena trikrat. Odpravljene so bile določene omejitve neposrednih tujih investicij, sprejeto je bilo določilo, da je Kuba sekularna in ne (več) ateistična država, prav tako je bilo dodano določilo, ki poudarja trajnost in nespremenljivost socialističnega sistema. Kot navaja Reuters, bodo nove spremembe upoštevale trenutni »politični sistem«. Povsem konkretno so predvidene omejitve predsedniškega mandata in starosti predsednika ter, med drugim, uzakonjenje pravice do zakonske zveze za istospolne osebe. Kampanjo za legalizacijo porok istospolnih parov je že napovedala direktorica državnega Centra za spolno vzgojo Mariela Castro, hčerka Raúla Castra.



Ko bodo spremembe pripravljene – kdaj se bo to zgodilo, ni znano –, bo o njih najprej razpravljal parlament, nato pa bodo državljani o njihovi uresničitvi odločali na referendumu.

V soboto so poslanci narodne skupščine na izrednem zasedanju glasovali o ustanovitvi komisije, zadolžene za spremembo ustave. Narodna skupščina redno zaseda dvakrat letno, julija in decembra. FOTO: Reuters
V soboto so poslanci narodne skupščine na izrednem zasedanju glasovali o ustanovitvi komisije, zadolžene za spremembo ustave. Narodna skupščina redno zaseda dvakrat letno, julija in decembra. FOTO: Reuters

Komentarji: