Število žrtev potresa na Lomboku narašča

Oblasti so izdale tudi opozorilo pred cunamijem, a so ga kasneje preklicale.
Fotografija: Gmotna škoda bo precejšnja, ocenjujejo oblasti. FOTO: Antara 
Odpri galerijo
Gmotna škoda bo precejšnja, ocenjujejo oblasti. FOTO: Antara 

Pred tednom dni je indonezijski otok Lombok stresel močan potres in zahteval najmanj 16 življenj. Danes se je zgodba žal ponovila. Potres je zahteval najmanj 37 smrtnih žrtev, poroča BBC. Še najmanj 52 ljudi je ranjenih, gmotna škoda pa je velika, je sporočil tiskovni predstavnik reševalne ekipe.

Iz ameriške geološke agencije so sporočili, da je imel potres žarišče na severni strani otoka na globini približno 10 kilometrov, za zdaj ocenjena magnituda pa je okrog sedme stopnje. 

Potres je povzročil precej gmotne škode. FOTO: Sonny Tumbelaka/Afp
Potres je povzročil precej gmotne škode. FOTO: Sonny Tumbelaka/Afp


»Prosimo, nemudoma pojdite na višje ležeče predele otoka in ostanite mirni,« se je na lokalni televizi oglasila Dwikorita Karnawati, vodja indonezijske meteorološke agencije. Zaradi popotresnih sunkov so oblasti evakuirale ljudi, ki živijo v bližini vulkana.

Izdali so tudi opozorilo pred cunamijem, ki pa so ga kasneje preklicali. Prvemu potresu sta kasneje sledila še dva popotresna sunka, najmočnejši z magnitudo 5,4. Indonezijska meteorološka agencija je sporočila, da je po potresu dve vasi zalilo okoli deset centimetrov vode.

Tuje turiste in prebivalce Balija je močno prestrašil potresni sunek. FOTO: Sonny Tumbelaka/Afp
Tuje turiste in prebivalce Balija je močno prestrašil potresni sunek. FOTO: Sonny Tumbelaka/Afp


Potres je povzročil precej več gmotne škode. V otoški prestolnici Mataram je tresenje tal poškodovalo več stavb, med njimi večinoma slabo grajene objekte, je sporočil predstavnik agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami Sutopo Purwo Nugroho.
Mesto naj bi po navedbah prebivalcev po potresu ostalo brez elektrike, evakuirali pa naj bi tudi tamkajšnjo osrednjo bolnišnico.

Lombok je med turisti izjemno priljubljen zaradi prelepih plaž in številnih pohodniških poti. Velja za turistično meko zvezdniških imen. Močan potres ter številne popotresne sunke, ki so mu sledili, so čutili tudi na okoli sto kilometrov oddaljenem otoku Bali, kjer naj bi sunki med drugim poškodovali tudi mednarodno letališče Ngurah Rai. 

Porušen je tudi tempelj na Baliju. FOTO: Agus Sanjaya/Afp
Porušen je tudi tempelj na Baliju. FOTO: Agus Sanjaya/Afp


Na Baliju trenutno letujeta manekenka Chrissy Taigen in avstralska igralka Teresa Palmer, ki ju je tresenje tal sodeč po njunih zapisih na twitterju dodobra prestrašilo.



»Vsi hotelski gosti so zbežali iz stavbe, tudi jaz. Na ulicah se je zbralo ogromno ljudi,« je za Reuters povedala avstralska turistka Michelle Lindsay.


Konec julija potres zahteval najmanj 16 življenj


Številni si še vedno niso opomogli po potresu 29. julija. Z magnitudo 6.4 je zahteval 16 življenj in poškodoval številne stavbe in domove. Lombok je streslo zgodaj zjutraj, ko so številni še spali v toplih posteljah.

Po prvih ocenah naj bi bilo ranjenih približno 40 ljudi, a so oblasti kasneje sporočile, da je številka veliko večja. 

»Skočili smo iz postelje in se poskušali rešiti, preden bi nam na glavo padle ruševine,« je za BBC prejšnji teden dejal Jean-Paul Volckaert, eden od številnih turistov, ki v tem času letujejo v Indoneziji. 

Komentarji: