Stoštiriletni Avstralec je danes s pomočjo končal svoje življenje

Avstralskemu znanstveniku je osebje na kliniki v Baslu pomagalo umreti. Vbrizgali so mu barbiturat nembutal.
Fotografija: David Goodall si je za svojo smrt izbral današnji dan. V kliniki v Baslu so mu vbrizgali barbiturat nembutal. FOTO: Philipp Jenne/Ap
Odpri galerijo
David Goodall si je za svojo smrt izbral današnji dan. V kliniki v Baslu so mu vbrizgali barbiturat nembutal. FOTO: Philipp Jenne/Ap

Ženeva – Stoštiriletni avstralski znanstvenik je v Švici danes naredil samomor s pomočjo, so sporočili iz organizacije, ki mu je pomagala pri tem. David Goodall, ki so mu v domovini prepovedali iskanje pomoči pri smrti, ni imel neozdravljive bolezni, a se je kakovost njegovega življenja tako poslabšala, da se je odločil za smrt.

Ustanovitelj avstralske organizacije Exit International Philip Nitschke je na twitterju sporočil, da je Goodall umrl mirno ob 12.30. Na kliniki v Baslu so mu vbrizgali barbiturat nembutal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Častni raziskovalec na Univerzi Edith Cowan v Perthu se je iz Avstralije odpravil pred tednom dni, na poti v Švico pa se je ustavil še v francoskem Bordeauxu, kjer je obiskal sorodnike. V Basel je prispel v ponedeljek.

»Nočem več živeti,« je Goodall v sredo izjavil za medije. »Vesel sem, da bom imel jutri priložnost končati svoje življenje, in cenim pomoč zdravniškega osebja tukaj, ki mi bo to omogočilo,« je dodal.

David Goodall se je pri 104. letih naveličal življenja.. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
David Goodall se je pri 104. letih naveličal življenja.. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters


Goodall je izrazil upanje, da bo velik interes za njegov primer sprožil razpravo o spremembi zakonodaje na tem področju v Avstraliji in drugod po svetu. »Raje bi videl, da bi to naredil v Avstraliji, in močno obžalujem, da Avstralija zaostaja za Švico,« je dodal.

Pomoč pri samomoru je kaznivo dejanje v večini držav po svetu, do pred kratkim tudi v Avstraliji. V zvezni državi Viktorija so jo uzakonili lani, a bo zakon začel veljati šele leta 2019, nanaša pa se samo na kronično bolne bolnike, ki naj ne bi živeli več kot šest mesecev.

Pripomočki za samomor s pomočjo. FOTO: Philipp Jenne/Ap
Pripomočki za samomor s pomočjo. FOTO: Philipp Jenne/Ap


Goodall se je na naslovnicah medijev znašel pred dvema letoma, ko so na univerzi ocenili, da je neprimeren za nadaljnje delo. Potem ko je Goodalla podprla stroka z vsega sveta, so na univerzi odločitev spremenili. V začetku leta je sam poskusil narediti samomor, vendar mu ni uspelo.

Komentarji: