Pandemija zahtevala že štiri milijone žrtev

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Fotografija: FOTO: Olga Maltseva/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Olga Maltseva/AFP



17.00 Po svetu že štiri milijone žrtev

Svet je danes presegel tragični mejnik štirih milijonov zabeleženih smrti zaradi covida-19, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Kot je dodala, je bil dejanski davek pandemije še višji, saj vse države ne zabeležijo in ne poročajo o vseh okužbah z novim koronavirusom in smrtih zaradi covida. Doslej so po svetu potrdili 183 milijonov okužb z novim koronavirusom, je sporočila WHO.

15.56 OECD: Koronska kriza po vsem svetu odnesla 114 milijonov delovnih mest

Zaradi pandemije covida-19 je bilo lani po izračunih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) po vsem svetu izgubljenih okoli 114 milijonov delovnih mest, od tega 22 milijonov v državah OECD. Kljub delnemu okrevanju trga dela je danes v članicah organizacije še vedno brez dela več kot osem milijonov ljudi več kot pred krizo. Na vrhuncu koronske krize je bilo po izračunih OECD z zaposlitvami za skrajšani delovni čas ohranjenih približno 60 milijonov delovnih mest, kar je več kot desetkrat več kot v času svetovne finančne krize 2008/09. To je rešilo obstoj do 21 milijonov delovnih mest in v številnih državah upočasnilo naraščanje brezposelnosti, je danes v Parizu sporočila organizacija.

Toda vnovično gospodarsko okrevanje v 38 državah članicah OECD se do danes še ni v celoti odrazilo na trgu dela. »Zdaj je zelo pomembno določiti pravo politično smer, da bi zagotovili spodbude za naložbe podjetij in nova delovna mesta« je ob današnji predstavitvi poročila o zaposlovanju v Parizu dejal generalni sekretar OECD Mathias Cormann.
Zaposlenost znotraj OECD se do konca prihodnjega leta še ne bo uspela vrniti na raven pred izbruhom novega koronavirusa, napovedujejo v OECD.

Toda vnovično gospodarsko okrevanje v 38 državah članicah OECD se do danes še ni v celoti odrazilo na trgu dela. FOTO: Olga Maltseva/AFP
Toda vnovično gospodarsko okrevanje v 38 državah članicah OECD se do danes še ni v celoti odrazilo na trgu dela. FOTO: Olga Maltseva/AFP


15.35 Frankfurtski knjižni sejem jeseni z razstavo v dvorani

Frankfurtski knjižni sejem bo letos jeseni potekal kot dogodek v živo s personaliziranimi vstopnicami. Glede na razvoj pandemije ter ob upoštevanju varnostnih in higienskih predpisov, ki bodo veljali oktobra, bodo razstavo knjig postavili na razstavišču, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Sejem bo potekal od 20. do 24. oktobra. Poleg tega bodo obstajale tudi digitalne in hibridne ponudbe, so po pisanju agencije danes napovedali organizatorji. V skladu s higienskim konceptom, ki so ga razvili skupaj z zvezno državo Hessen in frankfurtskim zdravstvenim oddelkom, bodo na voljo personalizirane vstopnice. Poleg strokovne publike se bodo sejma ob koncu tedna udeležili tudi zasebni obiskovalci. Vsi bodo morali dokazati, da so ali cepljeni v celoti ali prebolevniki ali pa negativni na covid-19.

14.54 Japonski mediji: V Tokiu bodo med OI razglašene izredne razmere

Japonski mediji poročajo, da bo japonska vlada za čas olimpijskih iger v Tokiu razglasila izredne razmere. To pomeni, da bodo igre potekale za zaprtimi vrati, brez prisotnosti gledalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izredne razmere, kar je manj striktno kot popolno zaprtje, bodo predvidoma veljale do 22. avgusta, poroča več japonskih medijev. Razlog je povišano število primerov okužb z novim koronavirusom v tednih pred začetkom olimpijskih iger.

»Vlada se je odločila, da bo za Tokio razglasila četrto stopnjo izrednih razmer,« je AFP povzemala poročanje japonske radiotelevizije NHK. Dodali so, da se bodo ministri s strokovnjaki glede tega posvetovali v četrtek, ko bodo sprejeli končno odločitev. Zaradi strahu pred koronavirusom so prireditelji tudi že odpovedali javno popotovanje olimpijske plamenice po ulicah Tokia. Tiskovna agencija Kyodo poroča, da bodo igre skoraj gotovo potekale za zaprtimi vrati. Zaradi pandemije so bile igre iz leta 2020 preložene na letos, potekale pa bodo pod strogimi higienskimi ukrepi. Izbruh covida-19 na Japonskem ni bil tako močan kot v nekaterih državah, a strokovnjaki pravijo, da bi nov val lahko izbruhnil ravno na začetku iger. Proti virusu je sicer cepljenih okoli 15 odstotkov prebivalcev.

14.45 Po maturantskem izletu v Španijo med dolenjskimi dijaki več kot 50 okužb

Med dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili maturantskega izleta v Lloret de Mar v Španiji, so v ponedeljek in torek potrdili več kot 50 okužb z novim koronavirusom, so za STA potrdili na NIJZ. Epidemiologi ocenjujejo, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokorizični stiki.

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so bili v ponedeljek obveščeni o pozitivnih rezultatih hitrih antigenskih testov pri udeležencih maturantskega izleta v Lloret de Mar. Skupina 334 maturantov, pretežno iz dolenjske regije, se je z maturantskega izleta v Španiji vrnila v soboto. Iz Slovenije do Španije so potovali z avtobusi.

Epidemiološka služba je zaradi suma izbruha okužbe z novim koronavirusom takoj začela zbirati informacije, trenutno obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturantskega izleta, pri katerih so v ponedeljek in torek laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove kontakte. Ob tem na NIJZ navajajo, da so s terena prejeli informacijo, da udeleženci tega izleta od organizatorja niso prejeli obvestila epidemiološke službe NIJZ, ki ga je s prošnjo po posredovanju udeležencem poslala organizatorju. Ne glede na to je epidemiološka služba že pred tem sama začela obveščati vse udeležence maturantskega izleta, so dodali. Novomeški župan Gregor Macedoni je v izjavi za STA dejal, da občina spremlja situacijo in da ni najbolje, ko izstopajo v podatkih. »Ocenjujem, da ta trenutek ta porast ni kritičen. Situacijo bomo spremljali naprej in se odzvali, če bo treba,« je dodal.

Fotografija je simbolična. FOTO: Oli Scarff/AFP
Fotografija je simbolična. FOTO: Oli Scarff/AFP


14.18 V Sydneyju zaradi širjenja različice delta podaljšujejo karanteno

V avstralskem Sydneyju, kjer poskušajo zajeziti širjenje okužb z bolj nalezljivo različico novega koronavirusa delta, bodo za en teden podaljšali karanteno, ki so jo uvedli konec junija, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Dvotedensko karanteno za celotno mesto Sydney ter za okoliška območja Blue Mountains, Central Coast in Wollongong so razglasili 26. junija. Končala bi se v petek, vendar jo zaradi širjenja različice delta podaljšujejo, je danes sporočila premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

11.31 V Avstriji ponovno trimestno število dnevnih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so danes prvič po 26. juniju potrdili več kot sto novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so potrdili 107 novih okužb. Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah v Avstriji potrdili na Dunaju, in sicer 53.

Pred tednom dni so jih potrdili 59, poroča na spletni strani avstrijski Kronen Zeitung. V Avstriji je v zadnjih 24 urah poleg tega umrl en covidni bolnik. Skupno je covid-19 v Avstriji zahteval 10.719 življenj.

10.36 Včeraj znova smrt bolnika s covidom-19

Kot je objavil sledilnik za covid-19, smo v Sloveniji znova imeli smrt enega obolelega s covidom-19. Po najnovejših podatkih je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 52 obolelih, od teh deset na intenzivni terapiji.



9.50 Včeraj v Sloveniji 73 novih okužb

Včeraj so po podatkih sledilnika za covid-19 na območju Slovenije znova evidentirali več okužb, tokrat 73. Opravili so 2104 teste po metodi PCR, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 3,5 odstotka. Včerajšnjih hitrih antigenskih testov je bilo 17.150. Število aktivnih primerov okužb ocenjujejo na 427, sedemdnevno povprečje je zraslo na 30,7.



8.35 ECDC: Več kot 2500 okužb s koronavirusom povezanih z nogometnim EP

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v povezavi z izvedbo letošnjega nogometnega evropskega prvenstva naštel že več kot 2500 okužb z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Velik porast je ECDC zaznal predvsem v zadnjem tednu, v najmanj sedmih državah pa je okužbe mogoče neposredno povezati z nogometnim turnirjem, so še potrdili v tej agenciji EU. Kot je pojasnila direktorica Vicky Lefevre, je največ primerov na Škotskem, kjer so jih doslej našteli 1991.

Škoti so v predtekmovanju igrali pred domačim občinstvom v Glasgowu in na londonskem Wembleyju. Prav ti dve prizorišči pa sta vzrok za skrb, saj se v Veliki Britaniji širi različica virusa delta, ki velja za zelo nalezljivo. Na Finskem so nazadnje našteli 436 okužb, vzrok pa je menda potovanje navijačev na tekmo svoje reprezentance v St. Peterburg, od koder so na Finsko prinesli okužbe. Nekaj primerov okužb ECDC z nogometnim evropskim prvenstvom povezuje tudi na Danskem, Švedskem, Hrvaškem, na Nizozemskem ter v Franciji.

08.22 Ameriška študija: Prebolevniki po cepljenju s cepivi mRNA verjetno dosmrtno zaščiteni pred covidom-19

Cepljenje s cepivi mRNA, kot sta cepivi družb Pfizer in Moderna, lahko več let nudi trajen imunski odziv v telesu proti novemu koronavirusu, piše v nedavno objavljeni študiji v znanstveni reviji Nature. Pri tistih, ki so covid-19 preboleli, bi lahko tovrstna cepiva nudila dosmrtno zaščito, ocenjujejo znanstveniki. Ugotovitve pritrjujejo več študijam, da večina ljudi, ki so bili cepljeni s cepivi mRNA, ne bo potrebovala dodatnih odmerkov, če se virus in njegove različice ne bodo preveč spremenile. Prebolevniki pa verjetno ne bodo potrebovali dodatnih odmerkov, tudi če se zgodi opaznejša evolucija virusa.

»To je dober znak, kako trajna je naša imunost po tem cepivu,« je povedal imunolog z Washingtonske univerze v Saint Louisu Eli Ellebedy. V študiji so obravnavali samo cepiva vrste mRNA, ne pa tudi vektorskih, kot sta cepivi proizvajalcev Johnson & Johnson in AstraZeneca. Kljub temu vodja študije Ellebedy ocenjuje, da vektorska cepiva ne nudijo tako dolgotrajne zaščite.
Ellebedy je s kolegi v eni od preteklih študij že opozoril, da prebolevniki hranijo imunske celice, ki prepoznajo novi koronavirus, v kostnem mozgu najmanj osem mesecev po okužbi. Druge študije pa ocenjujejo, da bi se lahko spominski limfociti B krepili celo leto dni po okužbi.

Glede na te ugotovitve strokovnjaki ocenjujejo, da bi imunost trajala leta ali celo dosmrtno pri osebah, ki so prebolele covid-19 in bile kasneje cepljene. Za zdaj ni znano, ali to velja tudi za tiste osebe, ki so samo cepljene. Ekipa okoli študije Ellebedy raziskuje ravno to vprašanje s preučevanjem bezgavk, kjer se imunske celice učijo prepoznavati in boriti proti virusu.

7.03 Biden Američane znova prosil, naj se cepijo proti covidu-19

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek Američane, ki tega še niso storili, znova zaprosil, naj se cepijo proti covidu-19. V ZDA se je po zadnjih podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa doslej z novim koronavirusom okužilo 33,75 milijona ljudi, umrlo je skoraj 606.000 covidnih bolnikov. Biden je med drugim tudi dejal, da so se okužbe in smrti od januarja znižale za 90 odstotkov.

»Vsi, ki se zdaj okužijo in zbolijo ter umrejo zaradi covida-19, so tisti, ki se niso cepili,« je poudaril Biden. Povedal je, da so vse bližje razglasitvi neodvisnosti od virusa, saj so v 150 dneh opravili 300 milijonov cepljenj. Več kot 182 milijonov Američanov je prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, kar je 90 odstotkov starejših in 70 odstotkov starih nad 27 let. Do konca tega tedna bo povsem cepljenih 160 milijonov ljudi. Biden si je marca postavil cilj, da bi se to zgodilo do dneva neodvisnosti, 4. julija.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: