Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Švedska premierka priznala poraz na volitvah

Zaradi izjemno tesnega izida sicer na Švedskem še vedno niso razglasili končnih izidov volitev.
Socialdemokratska premierka ni dobila potrebne parlamentarne večine. FOTO: News Agency Via Reuters
Socialdemokratska premierka ni dobila potrebne parlamentarne večine. FOTO: News Agency Via Reuters
STA
14. 9. 2022 | 20:15
14. 9. 2022 | 21:19
1:51

Švedska premierka Magdalena Andersson je po skoraj vseh preštetih glasovih na nedeljskih parlamentarnih volitvah nocoj priznala poraz levega tabora in na novinarski konferenci v Stockholmu napovedala odstop. Zaradi izjemno tesnega izida sicer na Švedskem še vedno niso razglasili končnih izidov volitev.

Socialdemokratka Anderssonova, ki bo odstopno izjavo uradno podala v četrtek, je tako priznala poraz proti desnemu taboru, ki ga sestavljajo skrajno desni Švedski demokrati, konservativna Zmerna stranka, Krščanski demokrati in Liberalci, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Gre za majhno večino, a je to večina,« je dejala Anderssonova. Po preštetih več kot 99 odstotkov glasov bo desnem taboru pripadlo 176 sedežev v 349-članskem parlamentu, kar zadostuje za večino v riksdagu. Levemu polu se v naslednjem sklicu parlamenta obeta 173 poslanskih sedežev.

Voditelj Zmerne stranke in kandidat desnice za premierja, Ulf Kristersson, je v odzivu napovedal, da bo oblikoval učinkovito vlado. 

Socialdemokrati, ki so v zadnjem stoletju v švedski politiki igrali glavno vlogo, so sicer kot posamična stranka znova osvojili največ glasov, vendar skupaj z Zelenimi, Levico in Stranko centra premalo za večino v parlamentu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine