Švedsko tožilstvo opustilo preiskavo Assangea zaradi posilstva

Vest o ponovni opustitvi primera je na današnji novinarski konferenci sporočila tožilka Eva-Marie Persson. 
Fotografija: FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Peter Nicholls/Reuters

Švedski tožilci, ki so sprožili preiskavo na podlagi zahteve odvetnika domnevne žrtve, so danes znova opustili primer domnevnega posilstva, poroča časnik The Guardian. Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki trenutno čas preživlja v zaporu v Londonu, je obtožbe ves čas zanikal. 
 
Vest o ponovni opustitvi primera je na današnji novinarski konferenci sporočila namestnica glavnega švedskega tožilca Eva-Marie Persson. »Vzrok za to odločitev je, da so dokazi zaradi časa, ki je minil od očitanih dogodkov, korenito izgubili težo in prepričljivost,« so še sporočili iz urada tožilstva ter dodali, da so odločitev sprejeli po zaslišanju sedmih prič, vpletenih v primer. 



​Assange se je že od leta 2010 izogibal izročitvi Švedski. Leta 2012 se je zaradi tega zatekel tudi na ekvadorsko ambasado, kjer so mu do letos nudili azil. Ekvadorsko veleposlaništvo je zanj po sedmih letih aprila letos dokončno umaknilo dobrodošlico, saj je menda kršil pogoje azila. Maja letos so 48-letnika izgnali z veleposlaništva, nakar ga je aretirala britanska policija. Obsodili so ga na 50 tednov zapora zaradi kršitve pogojnega izpusta. Trenutno je v zaporu Belmarsh v Londonu.



Washington ga sicer obtožuje izdaje vladnih skrivnosti in mu grozi izročitev ZDA. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 175 let zapora.

Preberite še:

Komentarji: