Tajski dečki se bodo duhovno očistili

Med obredom jim bodo obrili glave in jim oblekli meniška oblačila.
Fotografija: Trener Ekkapol Chantawong na čelu skipine rešenih dečkov FOTO: Sakchai Lalit/AP
Odpri galerijo
Trener Ekkapol Chantawong na čelu skipine rešenih dečkov FOTO: Sakchai Lalit/AP

Bangkok – Večina članov tajske mladinske ekipe, ki so jih pred tedni rešili iz poplavljene podzemne jame, bo prejela posvetitev med budistične menihe. Obredu, med katerim jim bodo obrili glave in bodo nosili meniške obleke, se ne bo pridružil le eden izmed dečkov, ker je kristjan.

Skupina dečkov in njihov trener bodo po obredu živeli devet dni v samostanu. Gre za tradicijo za tajske moške, ki prestanejo kakšno težko preizkušnjo. Dečki so bili s trenerjem v jami ujeti več kot dva tedna, preden so jih rešili. Prejšnji teden so prišli iz bolnišnice, posvetitev med menihe pa naj bi pomenila duhovno očiščenje za skupino, poroča BBC.

Kot da bi se na novo rodili

»V samostanu naj preživijo nekaj časa. To je za njihovo zaščito,« je Seewad Sompiangjai, dedek enega izmed rešenih mladih nogometašev, povedal za BBC. »Zdi se, kot da so umrli, zdaj pa so se na novo rodili,« je dodal.

Fantje bodo devet dni (devet je na Tajskem srečna številka) preživeli v različnih samostanih, medtem pa bodo molili in čistili samostane. Za nekaj časa se jim bo pridružil njihov 25-letni trener Ekkapol Ake Chantawong, a ne kot novinec, temveč kot menih. Trener je bil deležen nekaterih kritik, ker je dečke odpeljal v jamo Tham Luang na severu države, hkrati pa ga hvalijo, ker je svojim varovancem pomagal prestati veliko preizkušnjo. Med več kot dvema tednoma v jami jih je učil različne tehnike meditacije, da bi jih pomiril in da bi porabili čim manj kisika.
Budistični menihi molijo za dečke.
Budistični menihi molijo za dečke.

V jamo je 12 dečkov in njihov trener odšlo po nogometnem treningu, v njej pa so ostali ujeti zaradi nenadnega monsunskega deževja, zaradi katerega je jama postala delno poplavljena. Tam so preživeli devet dni z zelo malo hrane, nato pa sta jih prva 2. julija dosegla britanska potapljača. Sledila je zapletena reševalna operacija; izkušeni potapljači so jih vodili skozi temo in poplavljene dele jame proti izhodu. Vsakega dečka je spremljal potapljač, ki je zanj nosil kisikovo jeklenko. Pred začetkom operacije so jim dali močna pomirjevala, da jih ne bi zajela panika. Vseh 13 so rešili v treh dneh in jih prepeljali v bolnišnico, kjer so prejeli tudi psihološko pomoč.

Po prihodu iz bolnišnice so se rešeni dečki poklonili nekdanjemu tajskemu vojaškemu potapljaču Samanu Gunanu, ki je umrl, ko je v jami nameščal kisikove jeklenke.

Preberite še:

Komentarji: