Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Teden dni po volitvah so tudi na Irskem prešteli glasovnice

Zmagovalki sta vladajoči liberalno-konservativna Fine Gael in sredinska Fianna Fail, ki bosta imeli po štiri evropske poslance.
Zadnje sedeže v evropskem parlamentu so po petdnevnem štetju zaradi kompleksnosti podeljevanja mandatov razdelili zgodaj davi. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Zadnje sedeže v evropskem parlamentu so po petdnevnem štetju zaradi kompleksnosti podeljevanja mandatov razdelili zgodaj davi. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
STA
14. 6. 2024 | 08:41
14. 6. 2024 | 09:11
1:57

Na Irskem so vendarle končali štetje glasovnic z evropskih volitev, ki so v državi potekale pred enim tednom. Zmagovalki sta vladajoči liberalno-konservativna Fine Gael in sredinska Fianna Fail, ki bosta imeli po štiri evropske poslance, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Na Irskem še brez izidov, v evropski parlament tudi grški zapornik

Fianna Fail je izboljšala rezultat iz leta 2019, ko je dobila dva poslanca, medtem ko so pri Fine Gael ob enega evroposlanca. Zeleni, ki so prav tako del koalicije, so izgubili oba sedeža.

Skupno ima Irska 14 evropskih poslancev

Enega poslanca več ima po novem tudi opozicijska nacionalistična Sinn Fein, ki je osvojila dva mandata. V evropski parlament je uspelo priti še laburistom, Neodvisni Irski in dvema neodvisnima kandidatoma. Skupno ima Irska 14 evropskih poslancev.

Zadnje sedeže v evropskem parlamentu so po petdnevnem štetju zaradi kompleksnosti podeljevanja mandatov razdelili zgodaj davi. Premier Simon Harris je po razglasitvi izrazil zadovoljstvo nad rezultati, poroča irska radiotelevizija RTE.

Na Irskem so 7. junija potekale tudi lokalne volitve. Rezultati volitev so bili politično ugodni za koalicijski partnerici Fine Gael in Fianna Fail. Največja opozicijska stranka Sinn Fein, ki je upala na boljše rezultate, pa je sprožila postopke za revizijo, še poroča DPA.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine