Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Irskem še brez izidov, v evropski parlament tudi grški zapornik

Zaradi zapletenega irskega sistema lahko traja še nekaj dni do rezultatov. V Italiji so izvolili članico Zveze Zelenih in Levice, ki je v priporu na Madžarskem.
Preštevanje glasov je na Irskem dolgotrajno zaradi zapletenega proporcionalnega volilnega sistema, ki volivcem omogoča, da kandidate razvrstijo po prednostnem vrstnem redu. Glasovnice zato večkrat ročno razvrščajo in preštevajo. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Preštevanje glasov je na Irskem dolgotrajno zaradi zapletenega proporcionalnega volilnega sistema, ki volivcem omogoča, da kandidate razvrstijo po prednostnem vrstnem redu. Glasovnice zato večkrat ročno razvrščajo in preštevajo. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
STA
10. 6. 2024 | 11:07
10. 6. 2024 | 12:10
4:43

Na Irskem, kjer so evropske volitve potekale v petek, še ni izidov, nadaljevanje štetja glasovnic je predvideno danes dopoldne. Zaradi zapletenega irskega volilnega sistema lahko traja še nekaj dni, preden bodo objavljeni končni rezultati, poroča bruseljski spletni medij Politico.

image_alt
Zmaga desnega pola v večeru preobratov

Iz Irske bo v novem sklicu evropskega parlamenta 14 poslancev, eden več kot v sedanjem. Po poročanju irske radiotelevizije RTE velja za zelo verjetno, da bosta v evropski parlament izvoljena Barry Andrews iz stranke Fianna Fail, ki v evropskem parlamentu deluje v skupini liberalcev (Renew), ter Regina Doherty iz stranke Fine Gael, ki je del politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

Štetje glasovnic z evropskih volitev, ki so ga začeli v nedeljo, so poročanju Politica danes začeli ob 10. uri po krajevnem času (11. uri po srednjeevropskem).

image_alt
Tudi v Sloveniji zmagala desnica

Na Irskem so sicer v petek vzporedno z evropskimi potekale tudi lokalne volitve, v mestu Limerick pa so volili župana. Petkovo glasovanje bo po poročanju britanskega BBC pokazatelj razpoloženja pred prihodnjimi splošnimi volitvami, predvidenimi najkasneje za marec prihodnje leto.

Štetje glasovnic z lokalnih volitev se je začelo v soboto. Glede na začasne izide bosta vladni koalicijski partnerici Fine Gael in Fianna Fail največji stranki v lokalni samoupravi, dobro kaže tudi neodvisnim kandidatom, medtem ko so rezultati glavne opozicijske stranke Sinn Fein pod pričakovanji.

image_alt
Macron napovedal predčasne volitve: Država potrebuje jasno večino

»Očitno to ni bil naš dan,« je po objavi prvih izidov dejala vodja Sinn Feina Mary Lou McDonald. Dodala je, da bodo o izidih razmislili, se iz njih česa naučili in se drugače organizirali.

Preštevanje glasov je na Irskem sicer dolgotrajno zaradi zapletenega proporcionalnega volilnega sistema, ki volivcem omogoča, da kandidate razvrstijo po prednostnem vrstnem redu. Glasovnice zato večkrat ročno razvrščajo in preštevajo.

V Evropski parlament tudi grški zapornik in italijanska pripornica

Na evropskih volitvah sta bila glede na delne izide izvoljena tudi predstavnika, ki sta trenutno v priporu oziroma zaporu. V Grčiji so izvolili nosilca liste konservativne stranke Nova demokracija (ND) Fredija Belerija, ki zaporno kazen prestaja v Albaniji, in v Italiji članico Zveze Zelenih in Levice Ilario Salis, ki je v priporu na Madžarskem.

Delni izidi kažejo, da je bil Fredi Beleri v novi sklic evropskega parlamenta izvoljen kot nosilec liste grške vladajoče stranke ND, medtem ko v Albaniji zaporu prestaja dveletno kazen zaradi kupovanja glasov na lanskih županskih volitvah.

Ilaria Salis. FOTO: Marton Monus/Reuters
Ilaria Salis. FOTO: Marton Monus/Reuters

Če bo njegov mandat potrjen, bo eden od sedmih evropskih poslancev iz stranke grškega premiera Kiriakosa Micotakisa. Beleri je v odzivu, ki ga je poslal iz zapora, svojo izvolitev opisal kot zmago svetlobe nad temo in kot zmago, izborjeno s patriotizmom in ponosom Grkov, navaja spletni portal Euronews.

Na listi italijanske Zveze Zelenih in Levice je bila izvoljena tudi antifašistična aktivistka Ilaria Salis, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po navedbah časnika La Repubblica je prejela 173.000 glasov in bo ena od treh evroposlancev te stranke.

Salisova je 39-letna osnovnošolska učiteljica, ki je trenutno v hišnem priporu na Madžarskem. Grozi ji do 11 let zapora zaradi lanskega domnevnega napada na neonaciste v sklopu antifašističnih protestov v Budimpešti, ki so pospremili hkratno zborovanje neonacistov. Sojenje naj bi se nadaljevalo septembra.

Med izvoljenimi je tudi ena od dveh vodilnih kandidatov nemške stranke Levica Carola Rackete, ki je bila pred leti v sodnem postopku.

image_alt
Kriminalizacija človečnosti

Racketova je kot kapitanka ladje Sea Watch 3, ki je na krov rešila približno 50 migrantov, kljub prepovedi vplula v pristanišče na Lampedusi. Postopek je leta 2019 italijanska preiskovalna sodnica ustavila na predlog tožilstva.

Sorodni članki

Vredno branja

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine