Theresa May hoče nova pogajanja z Brusljem

Britanska vlada želi znova odpreti pogajanja o ločitvenem sporazumu z EU in spremeniti sporno irsko varovalo.
Fotografija: Pred britansko poslanko je še en naporen dan v parlamentu. FOTO: Jessica Taylor/Reuters
Odpri galerijo
Pred britansko poslanko je še en naporen dan v parlamentu. FOTO: Jessica Taylor/Reuters

Britanska premierka Theresa May je potrdila, da bo njena vlada poskušala prepričati Evropsko unijo v spremembe novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma o brexitu, brez katerih ta nima možnosti za ratifikacijo v britanskem parlamentu.

Britanski poslanci bodo nocoj glasovali o tem, kakšni naj bodo naslednji koraki britanske vlade v pogajanjih o brexitu, potem ko so sredi meseca z veliko večino zavrnili ločitveni sporazum, vlado pa prisilili v iskanje prepričljivega načrta B. Theresi May zaradi visokega poraza ni preostalo drugega, kot da se po navodila za naslednje korake obrne na spodnji dom parlamenta in s tem pokaže EU, s kakšnim dogovorom bi lahko prepričala večino izmed njegovih 650 članov da podprejo ločitveni sporazum. In natanko to je danes storila.

Premierka je ob začetku parlamentarne razprave, ki se bo končala z glasovanjem o sedmih različnih dopolnilih, poudarila, da se morajo poslanci odločiti o tem, kakšen naj bo naslednji korak vlade. Po njenih besedah se je v zadnjih tednih jasno pokazalo, čemu parlament nasprotuje: noče zapustiti EU brez dogovora, noče novih volitev, novega referenduma oziroma  ločitvenega sporazuma v njegovi trenutni obliki. »Danes moramo poslati odločno sporočilo o tem, kaj si želimo,« je poudarila Theresa May in se zavzela vnovično odprtje ločitvenega sporazuma ter za pravno zavezujoče spremembe spornega irskega varovala.
 

Opuščanje ali spreminjanje varovala


Med sedmimi vloženimi poslanskimi dopolnili, o katerih bo nocoj odločal parlament, izstopajo predvsem trije. Prvega je vložil konservativni poslanec Graham Brady in predvideva časovno omejitev veljavnosti irskega varovala, mehanizma, s katerim želita tako britanska kot evropska stran preprečiti nastanek fizične meje na irskem otoku. Bradyjevo dopolnilo zadeva ključen problem, povezan z izstopnim sporazumom. Britanski vladi naroča, naj v pogajanjih z EU zahteva izločitev irskega varovala iz ločitvenega sporazuma in zanj najde »alternativne rešitve«.

Britanska vlada je včeraj zvečer konservativnim poslancem naročila, naj glasujejo za Bradyjevo dopolnilo. Toda evroskeptični torijci so napovedali, da njenega navodila ne bodo upoštevali, z obrazložitvijo, da je dopolnilo premalo natančno. Skrbi jih predvsem, kaj se skriva za besedno zvezo »alternativne rešitve«. Prepričani so, da bi morala vlada na tej točki v pogajanjih veliko bolj jasno povedati, katere rešitve so zanjo sprejemljive in katere ne.

Kot alternativo Bradyjevemu dopolnilu so nekaj ur pred današnjim glasovanjem skupaj s proevropskimi konservativci v parlamentarno proceduro vložili svoje kompromisno dopolnilo, ki je v medijih nemudoma dobilo všečno oznako »načrt C«. Med vsemi vloženimi dopolnili je to zagotovo najbolj kompleksno, saj v osnovi predvideva dve fazi: v prvi bi premierka Theresa May v pogajanjih z EU poskušala doseči spremembe irskega varovala, veljavnost predlagane nove različice varovala pa ne bi bila časovno omejena. Poleg tega bi podaljšali prehodno obdobje iz dveh let na tri in s tem pridobili dovolj časa za sklenitev novega trgovinskega partnerstva z EU, poroča Daily Telegraph.

Vloga britanskega parlamenta v pogajanjih o brexitu postaja čedalje bolj opazna. FOTO: Tolga Akmen/AFP
Vloga britanskega parlamenta v pogajanjih o brexitu postaja čedalje bolj opazna. FOTO: Tolga Akmen/AFP


Če premierki v prvi fazi ne bi uspelo doseči sprememb varovala, bi Združeno kraljestvo prosilo EU, da vseeno spoštuje doseženi dogovor o prehodnem obdobju, britanska stran pa bi v zameno za to uresničila svoje finančne obveznosti do Unije in zagotovila zaščito vseh dosedanjih pravic evropskih državljanov. V prehodnem obdobju, ki bi se po novem izteklo konec leta 2021, bi London in Bruselj še vedno lahko poskušala doseči dogovor o novem trgovinskem partnerstvu. Toda bistveno bi bilo, da bi preprečila brexit brez dogovora.

Tudi zato dopolnilo, ki ga je v obravnavo vložil konservativni poslanec Kit Malthouse, uživa tako podporo najbolj zagrizenih leaverjev kot najbolj prepričanih remainerjev v poslanskih vrstah vladajoče stranke. Njegova očitna prednost je, da presega razkol glede brexita med konservativci.
 

Brexit v rokah parlamenta


Tretje potencialno pomembno dopolnilo je vložila laburistična poslanka Yvette Cooper, odkrito pa ga je podprlo več proevropskih konservativnih poslancev. V njem predlaga parlamentarno glasovanje o preložitvi britanskega izstopa iz EU in podaljšanje izstopnih pogajanj za devet mesecev, če vladi ne uspe doseči alternativnega dogovora z EU do 26. februarja. V primeru potrditve dopolnila bi lahko parlament mesec dni pred predvidenim izstopom države iz EU efektivno prevzel nadzor nad brexitom.

Vodstvo laburistične stranke je sporočilo, da bo podprlo dopolnilo. Njegove možnosti za potrditev v parlamentu bodo s tem znatno narasle.

Preberite še:

Komentarji: