Tožilstvo ukinja Trumpovo nezakonito »čekovno knjižico«

Predsednik Donald Trump se na tožilkino zmago še ni odzval. 
Fotografija: Predsednik Donald Trump se na tožilkino zmago še ni odzval. FOTO: Mandel Ngan/Afp
Odpri galerijo
Predsednik Donald Trump se na tožilkino zmago še ni odzval. FOTO: Mandel Ngan/Afp

Ameriška tožilka Barbara Underwood je dosegla veliko zmago. Dobrodelno fundacijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa bodo namreč zaprli zaradi suma, da so odgovorni v njej zlorabljali sredstva. Fundacija je pod preiskavo skupaj s Trumpom in njegovimi tremi otroci - Trumpom mlajšim, Ivanko in Ericom.

Underwoodova, tožilka v New Yorku, je Trumpa in njegove družinske člane obtožila, da so denar porabljali za zasebne in politične namene. Gre le za eno v nizu obtožb proti predsedniku, poroča BBC.

Trump bo moral fundacijo zapreti, a tožilka bo primer zlorabe sredstev nadaljevala. Dejala je, da je to pomembna zmaga za pravo. »Za vse obstajajo enaka pravila. Nadaljevali bomo naš boj, dokler ne bodo odgovarjali za številne kršitve zakonov,« je bila ostra in odločna. 

Dodala je, da gre pri fundaciji Trump za šokanten vzorec nezakonitih poslov, vključno z nezakonito porabljenimi sredstvi v namene politične kampanje. Fundacija je Trumpu tako rekoč služila za čekovno knjižico, s pomočjo katere je porabljal denar, kakorkoli in kadarkoli ga je želel. Underwoodova je med drugim zahtevala še vrnitev 2,8 milijona dolarjev (2,47 milijona evrov) nezakonito pridobljenih dolarjev in sodno prepoved za Trumpa, da bi bil član upravnega odbora katerekoli druge dobrodelne organizacije v državi New York.

Fundacija je pod preiskavo skupaj s Trumpom in njegovimi tremi otroci - Trumpom mlajšim, Ivanko in Ericom. FOTO: Arhiv Dela
Fundacija je pod preiskavo skupaj s Trumpom in njegovimi tremi otroci - Trumpom mlajšim, Ivanko in Ericom. FOTO: Arhiv Dela


Fundacijo »Donald J. Trump Foundation« je Trump ustanovil pred leti, ko je sredstva, zbrana od prodaje svoje knjige, namenil v dobrodelne namene. Leta 2008 pa je sam prenehal darovati sredstva ter jih le še nabiral od zunanjih pokroviteljev. Glede na poročanje Washington Posta je Trump z denarjem fundacije kupoval umetnine za svoje klube, nakazoval denar političnim kandidatom in za svojo predsedniško kampanjo ter plačeval lastne sodne stroške za kup tožb, v katere je bil in je vpleten, navaja STA.

Trumpova fundacija je največje nakazilo v dobrodelne namene opravila leta 1989 in sicer organizaciji za obnovo Centralnega parka v New Yorku. Okoli 264.000 dolarjev je šlo za obnovo vodnjaka pred hotelom Trump Plaza. Istega leta je fundacija organizaciji skavtov, katere član je bil takrat 11-letni Trump mlajši, nakazala tudi celih sedem dolarjev.

Predsednik Trump se na novico tožilstva še ni odzval, prav tako za zdaj molčijo njegovi otroci. Trump je junija na družbenem omrežju Twitter sicer zapisal, da z delovanjem fundacije ni popolnoma nič narobe in da je ne namerava zapreti.

Se je pa danes pozno popoldne odzval odvetnik Trumpove organizacije Alan Futertas. Dejal je, da so si v organizaciji že od Trumpove zmage na predsedniških volitvah prizadevali za razdelitev preostalih sredstev v korist pomoči potrebnim.

Komentarji: