Trgovska pogajanja med Kitajci in Američani bodo daljša od napovedanih

Srečanje obeh strani v Pekingu, napovedano kot dvodnevno, bo potekalo tudi jutri.
Fotografija: Pogajanja so prva konkretna od začetka decembra, ko sta Donald Trump in Xi Jiping napovedala 90-dnevno premirje v trgovinski vojni, ki ima izrazite posledice na globalnem trgu. FOTO: Fred Dufour/AFP
Odpri galerijo
Pogajanja so prva konkretna od začetka decembra, ko sta Donald Trump in Xi Jiping napovedala 90-dnevno premirje v trgovinski vojni, ki ima izrazite posledice na globalnem trgu. FOTO: Fred Dufour/AFP

Pogajanja med ZDA in Kitajsko glede trgovske izmenjave v Pekingu, ki so stekla včeraj, bodo segla tudi v jutrišnji dan, četudi je bilo srečanje obeh strani sprva napovedano kot dvodnevno, poroča mednarodni tisk, pri čemer v mednarodnem prostoru danes odmeva tudi, da je Kitajsko – prav tako nenapovedano – obiskal predsednik Severne Koreje Kim Džong Un.

Član ameriške delegacije Steven Winberg, ki je v okviru urada za energijo ZDA angažiran na področju fosilnih goriv, je, kot poroča Reuters, danes novinarjem izrazil zadovoljstvo s potekom pogajanj. Da gredo v – z ameriške prespektive – pravo smer, je prepričan tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki se je oglasil na twitterju. »Pogovori s Kitajsko potekajo zelo dobro,« je zapisal, a podrobnosti ohranil zase.Winberg je novinarjem potrdil, da bosta delegaciji z delom nadaljevali jutri, a tudi on njihove vsebine ni predstavil. Sredino nadaljevanje pogajanj je potrdil tudi odgovorni urednik kitajskega Global Timesa Hu Xijin. »Kitajsko-ameriški pogovori o trgovini tudi po dveh dnevih trdega dela niso končani,« je napisal. »To nam pošilja signal, da so pogovori med obema stranema resni in da si močno prizadevajo, da bi nasprotja razrešili.«Kot je znano, so pogajanja prva uradna od začetka decembra, ko sta Trump in kitajski predsednik Xi Jiping napovedala 90-dnevno premirje v trgovinski vojni, ki ima izrazite posledice na globalnem trgu. Ameriški državni sekretar za trgovino Wilbur Ross je bil glede pogajanj včeraj optimističen. Napovedal je, da bi lahko Washington in Peking prišla do trgovskega sporazuma, s katerim »bi lahko živeli.« Svetovne borze so se na današnje novice iz Pekinga in Trumpov tvit že odzvale pozitivno.

V ZDA se Trump pritožuje zlasti nad visokim primanjkljajem ZDA v trgovini s Kitajsko, državi sta medsebojno uvedli visoke carine. Če dogovora ne bo, se bodo dodatne ameriške carine na za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga 2. marca zvišale z 10 na 25 odstotkov.

Komentarji: