Trije britanski ministri pozivajo k preložitvi brexita

Če sporazum v nekaj prihodnjih dneh ne bo sprejet, preprosto ne bo časa, da bi dosegli dogovor.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Trije britanski ministri so pozvali k preložitvi brexita, če sporazum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije v britanskem parlamentu ne bo potrjen v prihodnjih dneh. Iz kabineta premierke Therese May so ob tem sporočili, da se mora vlada osredotočiti na iskanje dogovora z EU.

Če britanski parlament ne bo kmalu potrdil sporazuma, bi bilo bolje, da bi preložili izstop in ne bi 29. marca padli iz EU, so v prispevku za časnik Daily Mail zapisali ministrica za delo Amber Rudd, minister za podjetništvo Greg Clark in minister za pravosodje David Gauke.
 

Treba je sprejeti dogovor


»Čas je, da poslanci spoznajo, da je treba sprejeti dogovor, sprejmejo, da je to edini dogovor, ki je na voljo, in ga podprejo,« so zapisali po poročanju britanskega BBC. Če sporazum v nekaj prihodnjih dneh ne bo sprejet, preprosto ne bo časa, da bi dosegli dogovor in dokončali potrebno zakonodajo pred 29. marcem, ko je predviden brexit.

Iz premierkinega kabineta so sporočili, da »Mayeva trdo dela, da bi dosegli dogovor z EU, ki bo omogočil upoštevanje rezultatov referenduma«. »V to mora biti usmerjena tudi energija vlade,« so poudarili.
 

Brexit brez dogovora?


Britanski poslanci bodo prihodnji teden znova razpravljali in glasovali o prihodnjih korakih v procesu brexita. Med drugim naj bi glasovali o dopolnilu, v skladu s katerim bi parlament dobil možnost preložitve brexita, če izstopni sporazum ne bo potrjen do sredine marca.

Več deset konservativnih poslancev je sicer ta teden Mayevo posvarilo, da bi se lahko uprli vladi, da bi preprečili brexit brez dogovora. Premierka medtem še vedno ne želi izključiti možnosti izstopa brez dogovora.

Komentarji: