Beović: Poživitveni odmerek smiseln tudi za polno cepljene prebolevnike

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je prepričana predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je prepričana predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

19.46 Britanska študija: Omikron zahteva 50 do 70 odstotkov manj hospitalizacij

ritanci so objavili prve izsledke študije tamkajšnje agencije za zdravstvo Health Security Agency, ki se nanaša na okužbe z omikronom, temelji pa na podatkih iz Južne Afrike, Danske, Anglije in Škotske.

V agenciji so objavili, da so prvi izsledki spodbudni, saj se kaže okužba z novo različico koronavirusa v primerjavi s prejšnjimi ali aktualno delto kot lažja. A bi lahko omikron kljub temu v bolnišnice privedel še zelo veliko ljudi.

image_alt
Britanska študija: Omikron zahteva 50 do 70 odstotkov manj hospitalizacij

19.42 Nevladne organizacije: Pandemija vplivala na glavne dejavnike tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni

Na konferenci o kroničnih nenalezljivih boleznih in preventivnih ukrepih v času covida-19 so se združili predstavniki različnih nevladnih organizacij s področja zdravja. Poudarili so, da je pandemija vplivala na glavne dejavnike tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, so zapisali v Slovenskem združenju za kronične nenalezljive bolezni.

Obdobje pandemije je med drugim zaznamovala povečana raba alkoholnih pijač in prepovedanih drog. V Sloveniji namreč kar med 7,8 in 13,9 odstotka ljudi pije več kot v času pred covidom-19. Četrtina znanih uporabnikov drog v Sloveniji je v času pandemije poročala, da je po prepovedanih drogah posegla večkrat kot prej, so dodali. »Alkoholna industrija se je izredno hitro prilagodila novim razmeram in situacijo s pridom izkoristila ter potrošnikom ponudila veliko rešitev, s katerimi so okrepili marketinške prijeme in dostavne storitve ter se s tem izognili ukrepom glede prepovedi osebnega prevzema alkoholnih pijač,« pa je poudaril direktor inštituta UTRIP Matej Košir.

19.08 V Italiji potrdili rekordnih več kot 44.000 novih okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili še 44.595 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije pred skoraj dvema letoma, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Kljub porastu števila okužb ostaja število hospitalizacij na nižji ravni kot pred enim letom. Vlada naj bi sicer zaradi grožnje omikrona še danes zaostrila ukrepe.

V zadnjem dnevu je covid-19 v Italiji terjal 168 življenj, kar je precej manj od 550 smrti, kolikor so jih zabeležili v sredini novembra lani. Enako velja za število hospitalizacij. Lani v sredini novembra je bolnišniško oskrbo potrebovalo več kot 30.000 ljudi, od tega jih je bilo več kot 3000 na intenzivni negi, trenutno pa se jih v bolnišnicah zdravi več kot 8700 covidnih bolnikov, od tega okoli tisoč na intenzivni negi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

18.51 Danska še ena v vrsti držav, ki za vstop zahtevajo negativen test

Danska je danes napovedala, da bodo morali tujci od prihodnjega tedna ob vstopu v državo predložiti negativen rezultat testa na novi koronavirus, ne glede na njihov cepilni status. Testa pa ne bodo potrebovali tisti, ki so covid-19 v minulega pol leta preboleli in to lahko dokažejo. Nova zahteva bo v veljavo stopila s ponedeljkom in bo veljala najmanj do 17. januarja.

18.05 Bovićeva: Cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 smiselno tudi za polno cepljene prebolevnike

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ocenjuje, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 zaradi širjenja različice omikron smiselno tudi za cepljene prebolevnike. Doslej je veljalo, da prebolela okužba s koronavirusom ob osnovnem cepljenju velja, kot da je posameznik prejel tri odmerke cepiva, je spomnila.

Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Beovićeva. Po nekaterih podatkih je zaščita le 19-odstotna, je dejala. Cepljenje s tretjim odmerkom je zato smiselno tudi za tiste, ki so že polno cepljeni in so hkrati tudi že preboleli okužbo, je dejala v današnji izjavi za medije.

Po kolikšnem časovnem obdobju je zaščita po preboleli okužbi nična, sicer še ni znano, poudarja. Gotovo pa bi bilo cepljenje s poživitvenim odmerkom pametno priporočiti osebam, ki so okužbo s koronavirusom prebolele pred letom dni ali še prej.

17.44 Stroški cepljenja, testiranja in zdravljenje covidnih bolnikov do zdaj presegajo 400 milijonov evrov

Obvladovanje epidemije covida-19 je povezano tudi z nemalo zdravstvenimi stroški. Samo za zdravljenje hospitaliziranih covidnih bolnikov so stroški od začetka epidemije do oktobra znašali okoli 219 milijonov evrov, skupaj s stroški testiranja, cepljenja in nabave cepiv pa okoli 418 milijonov evrov, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Od začetka cepljenja proti covidu-19 do 14. decembra je Slovenija iz državnega proračuna na nabavo cepiv namenila skoraj 48 milijonov evrov, za izvedbo cepljenja pa 25 milijonov evrov. V lanskem letu so stroški zdravljenja hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 znašali dobrih 130 milijonov evrov, v letošnjem do oktobra pa 89.

Kot so za STA še pojasnili za ministrstvu, so do 14. decembra iz proračuna za hitro in PCR-testiranje skupno izplačali 126 milijonov evrov. S stroški hitrega antigenskega testiranja v letošnjem letu se je danes seznanila tudi vlada. Kot so sporočili po današnji seji, stroški hitrega testiranja v letu 2021 znašajo okoli 66 milijonov evrov, stroški testov za samotestiranje pa 13,7 milijona evrov.

16.38 Inšpektorat ugotovil še 36 primerov cepljenja mladoletnih z vektorskimi cepivi

Zdravstveni inšpektorat je ugotovil še 36 primerov cepljenja mladoletnih z vektorskimi cepivi, ki so jih v obravnavo odstopili zdravniški zbornici. Med 13. do 19. decembrom so inšpektorji pri nadzoru ukrepov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19 sicer izrekli za 61.800 evrov glob, od tega 38.200 evrov zaradi nespoštovanja pogoja PCT.

Kot so po današnji seji še zapisali pri ministrstvu za zdravje, so inšpekcijski organi skupno opravili 9598 nadzorov. Izrekli so 63 prekrškovnih sankcij, 392 opozoril po zakonu o prekrških in 601 upravni ukrep. Izdali so tudi sedem odločb o prepovedi dejavnosti.

Vlada je danes obravnavala tudi poročilo policije. Od 14. do 20. decembra je policija prejela 77 prijav o nespoštovanju epidemioloških ukrepov, ob tem so policisti izrekli 72 opozoril. V tem obdobju je policija izvedla tudi 12 skupnih poostrenih nadzorov z inšpekcijskimi službami ter na javnih shodih je izdala 25 opozoril ali ukazov po zakonu o nalogah in pooblastilih policije.

Policija je v tem obdobju na meji vročila 128 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 15 primerih so osebe zavrnile podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročenih za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (62), Hrvaške (25), Srbije (24) in Kosova (10).

Na mejnih prehodih so policisti obravnavali štiri primere, pri katerih obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, v notranjosti države pa en primer cepljenja s podatki druge osebe, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja overitev lažne vsebine, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Cepljenje otrok na pediatrični kliniki v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Cepljenje otrok na pediatrični kliniki v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo

15.32 Odbor za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice zavrnil očitke o nevarnostih cepljenja otrok proti covidu-19

Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije je zavrnil očitke Iniciative slovenskih zdravnikov, ki je pozvala k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s cepivi proti covidu-19 v Sloveniji. V iniciativi so namreč namreč navajali strokovno neutemeljena dejstva o cepivih, so zapisali člani odbora.

Strokovno mnenje odbora so pripravili zdravniki in znanstveniki Alojz Ihan, Tadej Avčin in Janez Tomažič. V njem so zavrnili navedbe Iniciative slovenskih zdravnikov, da bi cepljenje povzročilo 100 smrti na milijon cepljenih otrok, kar bi v Sloveniji pomenilo nekaj deset mrtvih otrok.

Po navedbah odbora je iniciativa napačno interpretirala medicinsko raziskavo, v kateri je med 43.448 odraslimi v trimesečnem opazovanem obdobju umrlo šest ljudi, od tega dva med cepljenimi in štirje med necepljenimi. »Nobena od teh smrti ni povezana s cepljenjem,« so poudarili člani odbora.

Prav tako so pojasnili, da je covid-19 bolezen, ki je za razliko od prepričanja iniciative zdravnikov lahko nevarna tudi za otroke. Ob tem so spomnili na podatke iz Združenih držav Amerike (ZDA), kjer se je od konca junija do sredine avgusta število tedenskih hospitalizacij otrok in mladostnikov zaradi covida-19 povečalo za skoraj petkrat, kar sovpada s povečanim kroženjem koronavirusa.

V Sloveniji je bilo po podatkih članov odbora do novembra s covidom-19 hospitaliziranih 40 otrok. Nekateri od njih so imeli precej hud potek bolezni, umrl pa na srečo ni nihče od njih. Medtem je v ZDA zaradi covida-19 do novembra umrlo 700 otrok, kar je covid-19 uvrstilo na deseto mesto vzroka smrti otrok v tej državi.

Pri najstnikih so ob cepljenju opazili redek pojav prehodnega miokarditisa, vendar je po okužbi s koronavirusom potek miokarditisa težji. Pri otrocih, mlajših od 16 let, je miokarditis 30-krat pogostejši pri okuženih s koronavirusom kot pri cepljenih proti covidu-19, so zapisali. Ob tem v odboru dodajajo, da se je do začetka novembra v ZDA proti covidu-19 cepilo 360.000 otrok, umrl pa ni nihče od njih.

Spomnili so tudi na sicer redko posledico covida-19, ki jo predstavlja večorganski vnetni sindrom, ki nastopi od dva do šest tednov po okužbi in je življenjsko ogrožujoča bolezen.

Zavrnili so tudi očitke iniciative, da otroci ne morejo biti superprenašalci virusa. »Znani so dobro dokumentirani primeri, ko so otroci, mlajši od 12 let, okužili večje število sošolcev, ki so nato okužili svoje bližnje,« so pojasnili Ihan, Avčin in Tomažič.

14.23  Večina Evrope še naprej rdeča ali temno rdeča

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna Evropa ostaja obarvana rdeče ali temno rdeče. V slednji kategoriji je še vedno tudi Slovenija.

Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19 že vse od 23. septembra.

V tej kategoriji so še celotna Hrvaška, Madžarska, Slovaška, Češka, Grčija, Danska, Francija, Portugalska, baltske države in države Beneluksa. Avstrija, ki je bila še pred enim v celoti temno rdeča, je zdaj delno rdeča. To velja med drugim še za Nemčijo, Poljsko in Španijo.

Glede na zemljevid so najboljše razmere trenutno v Romuniji, ki je večinoma oranžna, delno pa celo zelena. Oranžna območja so še v Italiji, ki je delno rdeča, na severu pa temno rdeča. S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko zelena pomeni najboljše epidemiološke razmere.

14.10 Z letom 2022 v formuli ena obvezno cepljenje proti covidu

Od sezone 2022 naprej bo cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse zaposlene v panogi formule ena. Na zadnjem zasedanju Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) so sklenili, da morajo biti vsi v F1 cepljeni, je danes za magazin Autosport dejal generalni direktor tekmovanja Stefano Domenicali.

»Sezono smo končali z 22 dirkami svetovnega prvenstva, zato smo precej previdni z optimizmom glede sezone 2022, ki jo bo brez dvoma še naprej krojil covid-19,« je dejal šef formule ena Domenicali, kot ga navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Doslej je za zaposlene veljal strog nadzor glede koronskih okužb na prizoriščih dirk. Prihajajoča sezona se bo predvidoma začela 20. marca 2022 v Bahrajnu.

»Vemo, da je ponekod, v nekaterih državah in na nekaterih prireditvah obvezno cepljenje. O tem bi veljalo razmisliti, a trenutno ni nič odločeno,« je ob robu zadnje dirke minule sezone v Abu Dabiju povedal direktor Bruno Famin, ki je odgovoren za proticovidne protokole.

Nekaj dni po koncu sezone se je v Parizu sestal še svet Fie. »Ni naključje, da je Fia kot enega izmed ukrepov sprejela obvezno cepljenje za vse zaposlene, ki želijo delati v boksih,« je o novem ukrepu še dejal Domenicali.

12.30  V Grčiji bodo med prazniki obvezne maske

V Grčiji bodo med božično-novoletnimi prazniki maske obvezne tako v zaprtih prostorih kot na prostem, je danes sporočila grška vlada, ki želi s tem zajeziti hitro širjenje okužb s koronavirusno različico omikron.

»Med prazniki je veliko gibanja, zbirajo se velike množice ljudi,« je danes dejal minister za zdravje Tanos Plevris, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnil je, da bo ukrep začel veljati v petek zjutraj in bo veljal so najmanj 2. januarja. V prihodnjih dneh naj bi zaostrili še nekatere omejitve na področju zabave in športa. V Grčiji so sicer odpovedali velika novoletna praznovanja, potnike iz tujine pa so pozvali, naj se po prihodu v državo drugi in četrti dan testirajo. Med prazniki se morajo sicer vsi, ki pridejo v Grčijo, tudi cepljeni in prebolevniki, predhodno testirati.

10.20 Jerala: Omikron bo zelo verjetno našel vsakogar, ki še ni cepljen

Različica koronavirusa omikron ima tako močno potenco, da bo najbrž našla vsakogar, ki še ni cepljen, je v spletnem pogovoru, ki so ga posneli v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, opozoril strokovnjak Roman Jerala. V Sloveniji naj bi imeli januarja visoko število okuženih, že cepljeni pa naj bi prestali blažjo obliko bolezni, je dodal.

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Jerala je med pogovorom Omikron in epidemija ocenil, da lahko pričakujejo, da bo v Sloveniji najbrž februarja ali marca dosežena ali tako rekoč stoodstotna precepljenost ali pa prekuženost.

Gre sicer za stanje, ki bi se prej ali slej zgodilo tudi z različico delta, le da ga bo omikron dosegel hitreje, je poudaril.

Ob doseženi čredni imunosti je sicer napovedal, da v nadaljevanju in ob umiritvi epidemije mlajši in zdravi verjetno ne bodo več potrebovali cepljenja proti covidu-19, starejši in ranljivejši pa naj bi se proti temu vsako leto cepili podobno, kot se zdaj cepijo proti gripi.

O različici virusa omikron po njegovi oceni sicer še ne vedo veliko. Sicer so nekateri znaki, da bi lahko bila nekoliko blažja od prejšnjih različic, in močno upa, da se bo izkazalo, da je vsaj nekoliko manj nevarna. Seveda pa se zelo hitro širi, s čimer lahko nadoknadi tudi to, da je potek bolezni nekoliko blažji.

Njeno hitrejše širjenje je po njegovem mnenju precej tudi posledica tega, da ta oblika virusa že ustvarjena protitelesa v človekovem telesu nevtralizira in skoraj resetira ter tako lahko znova okuži vso populacijo.

Glede zaščite s cepivi lahko po njegovih besedah zatrdijo, da lahko okužba s koronavirusom pri necepljenih povzroči veliko hujše bolezenske posledice kot pri cepljenih ljudeh. Zaupa tudi mnenju pediatrov, da je smiselno tudi cepljenje otrok.

Ker naj bi bil pri okužbi proti različici omikron najbolj učinkovit tretji oziroma poživitveni odmerek cepiva, je dejal, da je to veljalo že za različico delta. Izkazalo se je tudi, da je ena od pomembnih stvari to, da daljši razmik med drugim in tretjim odmerkom cepiva dejansko omogoči, da se v telesu tvori večje število protiteles oziroma hitrejše zorenje imunskega odziva. Kakovost protiteles je večja tudi zaradi daljše selekcije v bezgavkah, je dodal.

Pri omikronu je sicer problematično, ker ima ta oblika veliko število mutacij ravno na virusni bodici, prek katere se virus poveže s protitelesi in jih poskuša nevtralizirati. Sicer pa kljub temu da ima virus veliko mutacij, pri cepljenih v telesu ostanejo še protitelesa, ki se veliko slabše povezujejo z virusom. Če posameznik dobi tretji odmerek cepiva, pa se tudi raven protiteles dvigne za stokrat. Tako je po tretjem odmerku zaščita pred okužbo še dosti dobra oziroma približno 75-odstotna, je ocenil.

Sicer pa je raven protiteles visoka tudi po približno dveh tednih od drugega cepljenja, kar pomeni, da cepljeni z le enim ali dvema odmerkoma dobijo nekaj prednosti pred virusom. Tudi če gre za le en teden, bo imelo telo nekaj časa, da vzpostavi določen imunski sistem, ki sicer ne bo dovolj dober za popolno zaščito proti bolezni, lahko pa bo predstavljala razliko med blago ali resno obliko bolezni, ki terja zdravljenje v intenzivni negi, je še dejal Jerala.

9.38 V sredo ob 4929 PCR-testih potrdili 1124 okužb s koronavirusom

Ob opravljenih 4929 PCR-testih so v sredo potrdili 1124 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov je bil 22,8-odstoten. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 624 covidnih bolnikov, od tega jih je 203 na intenzivni negi. Umrlo je 10 covidnih bolnikov.

V bolnišnicah zdravijo 25 bolnikov manj kot dan prej, na enotah intenzivne terapije pa tri bolnike manj. Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih je star 18 let, na intenzivni negi pa 27, je objavila vlada.

Po ocenah NIJZ je v Sloveniji 16.700 okuženih oz. 556 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1114, kar je 31 manj kot dan prej, 14-dnevno povprečje okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 791, kar je 27 manj kot dan prej.

V sredo so opravili tudi 101.643 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi. Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.245.897 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.183.969 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 416.527 oseb.

7.30  Britanski študiji kažeta na manjšo verjetnost hospitalizacije pri okužbi z omikronom

Dve britanski študiji sta pokazali, da je pri okužbi s koronavirusno različico omikron verjetnost hospitalizacije manjša kot pri okužbi z doslej prevladujočo varianto delta. Raziskavi sta tako potrdili trend, ki so ga zaznali v Južni Afriki, kjer se je omikron najprej razširil.

Eno študijo so izvedli na Škotskem, drugo v Angliji, strokovnjaki pa so pri njuni interpretaciji za zdaj previdni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot opozarjajo, bi lahko prednosti milejšega poteka bolezni izničilo dejstvo, da je omikron izredno nalezljiv, kar pomeni, da bo naval na bolnišnice kljub temu zelo velik.

V škotski študiji so pregledali primere iz novembra in decembra ter jih razdelili na tiste, ki jih je povzročila delata, in tiste, ki so bili posledica omikrona. Izkazalo se je, da je nevarnost hospitalizacije pri omikronu za dve tretjini manjša kot pri delti, poleg tega poživitveni odmerek cepiva nudi pomembno dodatno zaščito pred simptomatskim potekom okužbe.

Študija je bila sicer narejena na precej majhnem vzorcu bolnikov, ki so se zdravili v bolnišnici, poleg tega med njimi tedaj ni bilo oseb, mlajših od 60 let, poroča AFP. Angleška študija pa je ugotovila, da je na pregled v bolnišnico pri okužbi z omikronom prišlo od 20 do 25 odstotkov manj ljudi, medtem ko je bilo število sprejemov v bolnišnice manjše za 40 do 45 odstotkov.

Soavtorica angleške študije Azra Ghani z Imperial Collegea v Londonu je dejala, da je zmanjšano tveganje za hospitalizacijo pri okužbi z varianto omikron sicer pomirjujoče, a je hkrati tveganje za okužbo izredno visoko. Zato je pozvala k cepljenju s poživitvenim odmerkom.

Za zdaj ni jasno, ali je manjše število hospitalizacij posledica značilnosti omikrona ali pa večje odpornosti populacije zaradi preteklih okužb in cepljenja, še piše AFP.

7.05  Na Kitajskem 13 milijonov ljudi v karanteno zaradi bližajočih se olimpijskih iger

Kar 13 milijonov prebivalcev večjega kitajskega mesta Xi'an je moralo v strogo karanteno v poskusu zajezitve okužb s covidom-19, piše francoska tiskovna agencija AFP. Kitajske oblasti si namreč prizadevajo nadaljevati strategijo nič primerov koronskih okužb šest tednov pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu.

V Xi'anu, sicer domovanju antičnih glinenih bojevnikov, so tudi močno omejili potovanja in prebivalcem ukazali, naj ostanejo doma, potem ko je bilo nekaj sto prebivalcev pozitivnih. Vse okužbe s covidom-19 pa so lahko povezali z začetnim primerom na mestni univerzi.

Medtem ko se Peking pripravlja na zimske olimpijske igre, ki jih bo predvidoma gostil od 4. do 20. februarja, imajo na Kitajskem ničelno toleranco do koronskih okužb. Kljub temu se primeri v zadnjih tednih množijo. V Xi'anu so danes potrdili novih 63 pozitivnih primerov, potem ko so oblasti pred dnevi začele masovno testiranje vseh 13 milijonov prebivalcev.

Peking se pripravlja na zimske olimpijske igre, ki jih bo predvidoma gostil od 4. do 20. februarja, zato imajo na Kitajskem ničelno toleranco do koronskih okužb. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Peking se pripravlja na zimske olimpijske igre, ki jih bo predvidoma gostil od 4. do 20. februarja, zato imajo na Kitajskem ničelno toleranco do koronskih okužb. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Primeri iz tega kitajskega mesta so se razširili v še pet drugih mest, pišejo državni mediji, eden tudi v Peking in eden v Guangdong, kar priliva olje na ogenj strahu, kako hitro se virus lahko geografsko razširi po vsej državi.

Od četrtka od polnoči lahko gospodinjstva le enega člana pooblastijo za nakupe nujnih potrebščin na vsake dva dneva, sicer morajo vsi prebivalci Xi'ana ostati doma. Izjema so uslužbenci reševalnih služb, je zapisala mestna vlada v izjavi za javnost. Zaprli so tudi vsa podjetja, prepovedana so vsa druženja, za nedoločen čas je vrata zaprl tudi muzej, v katerem sta slovita terakotska vojska in 2000 let star mavzolej prvega kitajskega cesarja.

Država je še zaostrila že tako ostre protikoronske ukrepe, medtem ko se pripravlja na prihod več tisoč mednarodnih športnikov na olimpijske igre. V prestolnico Peking se ne da več vstopiti brez negativnega testa, oblasti so tudi močno omejile potovanja iz okoliških mest.

7.00  V nove omejitve v trgovinah in spremembe pri napotitvi v karanteno

Zaradi praznične nakupovalne mrzlice in gneče v prodajalnah se je vlada odločila omejiti dostop kupcev do trgovin. S spremembo odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19 je omejila delovanje prodajaln glede na njihovo velikost. V trgovinah, kjer se izvajata ponudba in prodaja blaga, bo od danes namreč dovoljena ena stranka na deset kvadratnih metrov površine.

Odlok tudi določa, da bo morala biti ob vhodu objavljena informacija o največjem številu strank, ki so lahko hkrati v prostoru prodajalne. Temu ukrepu pa so še pred sprejetjem nasprotovali na obrtno-podjetniški zbornici, kjer navajajo, da trgovine niso vir okužb.

Kakor pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje, je vlada s spremembo uredbe sledila mnenju strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje. Glede na pričakovanje, da bo v državi prevladala različica omikron, ter glede na nizko stopnjo precepljenosti in posledično pričakovano večjo obremenitev bolnišnic, je bilo namreč po njihovem mnenju treba zaostriti ukrepe.

Preberite še:

Komentarji: