Trump izziva z namigovanjem na tretji mandat

»Ali mislite, da bodo ljudje zahtevali, naj ostanem dlje?«
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO:Jim Watson/Afp
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO:Jim Watson/Afp

New York – Ameriški predsednik Donald Trump se je zaradi raziskave javnega mnenja, ki mu ne kaže dobro, spravil na časopisa New York Times in Washington Post, pri tem pa je kot mimogrede navrgel še možnost tretjega mandata v Beli hiši. Za Trumpa je novica, da bosta »grozna časopisa« hitro zaprla svoja vrata in za vedno odšla po šestih letih, »ko bo Amerika spet vélika in bom jaz zapustil čudovito Belo hišo (ali mislite, da bodo ljudje zahtevali, naj ostanem dlje?)«.

Republikanski prvak bo v torek v floridskem Orlandu naznanil kandidaturo za predsedniške volitve 2020, »sramoti za državo in sovražniki ljudstva«, kot imenuje oba dnevnika, pa sta pred tem objavila raziskave javnega mnenja, ki najnevarnejšim demokratskim predsedniškim kandidatom v neposrednem spopadu kažejo precejšnje prednosti. Sedanji favorit Joe Biden bi po raziskavi univerze Quinnipiac Trumpa premagal z več kot desetimi točkami prednosti, dobro pa bi se odrezali tudi Bernie Sanders, Kamala Harris, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg in Cory Booker.

Mnogim demokratom gredo lasje pokonci že ob misli na drugi Trumpov predsedniški mandat in se jim omemba morebitnega tretjega ne zdi prav nič smešna, pa čeprav gre morda le za nagajanje politika, ki v sporih s svojimi nasprotniki pogosto ne izbira besed. Svojim privržencem pa zagovornik načela »naredimo Ameriko spet véliko« ponuja nov moto: »Keep America Great«, ohranimo Ameriko véliko!

Komentarji: