Trump Macrona že sprejel pred belo hišo

Nato sta se umaknila na pogovor za zaprtimi vrati, kjer bo Macron poskušal Trumpa prepričati, da ne odstopi od jedrskega sporazuma.
Fotografija: Trump je med pozdravom omenil čudovito prijateljstvo z Macronom, ki priča o trajnem zavezništvu obeh držav. FOTO: Pablo Martinez/AP
Odpri galerijo
Trump je med pozdravom omenil čudovito prijateljstvo z Macronom, ki priča o trajnem zavezništvu obeh držav. FOTO: Pablo Martinez/AP

Washington - Francoski predsednik Emmanuel Macron je začel državniški obisk v ZDA pri predsedniku Donaldu Trumpu s slovesnim sprejemom pred belo hišo in kratkima izjavama. Nato sta se z delegacijama umaknila na pogovor za zaprtimi vrati, kjer bo Macron med drugim skušal prepričati Trumpa, naj ne odstopi od iranskega jedrskega sporazuma.

Trump in njegova soproga Melania sta pričakala Macrona in prvo damo Francije Brigitte na rdeči preprogi pred Belo hišo, ob prisotnosti gostov in okrog 500 pripadnikov oboroženih sil ZDA.


Trump zahvalil za sodelovanju v napadu na Sirijo


Trump je med pozdravom omenil čudovito prijateljstvo z Macronom, ki priča o trajnem zavezništvu obeh držav. Američan se je zahvalil tudi za sodelovanje Francije v nedavnem napadu na Sirijo.

Spomnil se je tudi družine Bush in zaželel hitro okrevanje nekdanjemu predsedniku ZDA 93-letnemu Georgu Bushu starejšemu, ki so ga po sobotnem pogrebu soproge Barbare Bush ponovno sprejeli v bolnišnico.

Kanadčanom pa je izrazil sožalje zaradi grozljive tragedije v Torontu, kjer je voznik kombija zapeljal v ljudi na pločniku in pobil deset ljudi.

Macron je v nagovoru poudaril tesne vezi med državama, ki si delita ideale svobode in miru ter zatrdil, da ZDA predstavljajo neizmerne priložnosti za Francijo.

Macron je v ZDA prispel v ponedeljek, ko sta predsedniška para obiskala posestvo prvega predsednika ZDA Georga Washingtona Mount Vernon. Melania Trump za francoska gosta nocoj organizira prvo državniško večerjo Trumpove vladavine, kjer pa ne bo nobenega demokrata ali predstavnika medijev.

Trump je na poti na sestanek mimogrede kritiziral iranski jedrski sporazum kot strašen, nor in smešen dogovor, ker ni zajel iranskega raketnega programa ali iranskih škodljivih aktivnosti v Jemnu in Siriji.

Brigitte Macron in Melania Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP
Brigitte Macron in Melania Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP


Iranu je zagrozil, da bo imel večje težave kot kadarkoli doslej, če si drzne obnoviti svoj jedrski program. Vendar pa se bo menda vseeno pogovarjal o tem z Macronom, ki je pomirljivo dejal, da se je o tem potrebno pogovarjati v širšem kontekstu regije.

Bela hiša je na začetku sestanka ameriške in francoske delegacije dovolila v tako imenovano kabinetno sobo televizijske kamere, ki so posnele uvodni izjavi obeh predsednikov.

Trump je med drugim uvodoma hvalil predsednika Severne Koreje Kim Džong Una, s katerim se bo predvidoma sestal v začetku junija. Kim naj bi bil doslej zelo odprt in zelo časten, kaj pa se bo zgodilo na sestanku in po njem pa Trump ne ve.
 

Trump podrobnosti glede sporazuma ni pojasnil


Glede iranskega jedrskega sporazuma je potem spet namignil, da je pripravljen nekaj sprejeti, a mora biti trdno. Podrobnosti ni pojasnil.

Drugo pomembno vprašanje je trgovina med ZDA in EU, ki jo Trump ogroža z enostranskimi carinskimi ukrepi. Dejal je, da je trgovina z EU težavna in bi se raje pogovarjal o tem le s Francijo ne pa Evropo kot celoto. Trgovinski dogovori z Evropo naj bi bili zelo nepošteni, s Francijo pa pošteni.

Govoril je tudi o Kitajski in sporazumu nafta, vendar ni povedal nič novega. Macron je medtem poudarjal, da ima Evropa veliko skupnega z ZDA. Skupaj se soočajo s presežki jekla, s podnebnimi spremembami in imajo tesne poslovne vezi.
 

Trump spravil Macrona v zadrego s čiščenjem prhljaja z njegovega suknjiča


Ameriški predsednik Donald Trump je pokazal dobro voljo, ko je Macronu pred kamerami s suknjiča očistil sledi prhljaja in dejal, da je sedaj popoln.

Trump je dejal, da mu je veliko čast, da je prišel in zagotovil, da imata poseben odnos. »V bistvu bom spravil stran tale majhen košček prhljaja,« je dejal Trump in frcnil z Macronovega suknjiča bel prah.

Macronov nasmeh je zamrznil, Trump pa je dodal, da je šlo za majhen košček. »Moramo ga narediti popolnega. Sedaj je popoln,« je dejal Trump in potrdil, kako velik cirkus je v resnici svetovna politika.

Komentarji: