Trump predlagal zapor za Obamo in Bidna

Novo dno strankarskih obtoževanj: »šala« predsednikovega sina o »pedofilu« Joeju Bidnu.
Fotografija: Ameriški republikanski predsednik Donald Trump na fotografiji iz junija 2018.  FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški republikanski predsednik Donald Trump na fotografiji iz junija 2018.  FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

New York – Republikanski predsednik ZDA Donald Trump za svojega demokratskega predhodnika Baracka Obamo in njegovega podpredsednika Joeja Bidna predlaga zapor. V nedeljskem intervjuju je obveščevalni nadzor nad člani svoje predvolilne kampanje in preiskave proti sebi ocenil kot »največji politični zločin v zgodovini naše države«.

Pol leta pred predsedniškimi volitvami se nadaljuje ogorčeni strankarski spopad, ki ga v imenu demokratov vse bolj vodi Obama, pa čeprav se upokojeni ameriški predsedniki doslej niso tako očitno vpletali v predvolilne kampanje. A direktor državnih obveščevalnih dejavnosti Richard Grenell razkriva dokumente, ki so za republikance dokaz široke obveščevalne akcije proti Trumpu pred volitvami in po njih. Predsednikovi zavezniki domnevajo, da je svojega naslednika poskusil spodkopati sam Obama.

Arhivska fotografija Baracka Obame in Joeja Bidna iz leta 2016. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Arhivska fotografija Baracka Obame in Joeja Bidna iz leta 2016. FOTO: Nicholas Kamm/AFP


Mnogi zavračajo takšne argumente. Za uredniški odbor New York Timesa je odločitev pravosodnega ministra Williama Barra za umik obtožnice proti prvemu Trumpovemu svetovalcu za nacionalno varnost Michaelu Flynnu zloraba pravice, sredi predvolilne kampanje je pravosodno ministrstvo po njihovem prepričanju postalo politično orožje. Republikanci nasprotno verjamejo, da so Flynna agenti zveznega preiskovalnega urada pripravili k priznanju neobstoječega zločina, preiskava nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja proti Trumpu pa da je dimna zavesa za njihove prejšnje akcije.

Trump je v nedeljskem intervjuju za Fox News obtoževal prejšnjega podpredsednika in sedanjega demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, ki je precej neprepričljivo zanikal vedenje o akcijah proti Flynnu. Pri zmerjanjih političnih nasprotnikov sta se konec tedna »izkazala« tudi Trumpova sinova. Za Erica je celo covid-19 demokratska prevara za preprečitev predvolilnih zborovanj njegovega očeta, Donald Jr. pa je na družbenih omrežjih Bidna označil za pedofila. Kasneje se je izgovarjal, da se je le šalil, a je dodal še fotografije Bidnovega neprimernega obnašanja do mladih deklet. Demokratski predsedniški kandidat je v preteklosti že obljubil, da bo bolj »spoštoval osebni prostor« drugih, iz njegovega štaba pa so pripombe predsednikovega sina označili za skrajno šokantne in lahkomiselne.  

Preberite še:

Komentarji: