Trump (še) ni razglasil izrednih razmer

Predsednik je televizijski nagovor Američanov uporabil za politični pritisk na demokrate.
Fotografija: Donald Trump je v prvem televizijskem nagovoru države poskušal prepričati javnost, da podpre njegove zahteve za gradnjo zidu na južni meji. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Donald Trump je v prvem televizijskem nagovoru države poskušal prepričati javnost, da podpre njegove zahteve za gradnjo zidu na južni meji. FOTO: AFP

New York – Ameriški predsedniki televizijski nagovor sodržavljanov uporabljajo redko in za pomembne priložnosti, Donald Trump pa je sinočnji devetminutni nastop v osrednjem večernem terminu televizij izrabil za pridobivanje javnosti v sporu z opozicijo v kongresu. Niso se uresničila pričakovanja, da bo razglasil izredne razmere na južni meji, zato pa je znova zahteval denar za gradnjo zidu.

Ideološki boj med Trumpom in demokrati se je prelil na televizijske zaslone po vseh ZDA, saj je predsednikovemu prvemu nagovoru iz Ovalne pisarne sledil odgovor vodilnih demokratov iz poslanskega doma in senata kongresa. Trump je razmere na meji z Mehiko opisal kot »naraščajočo humanitarno in varnostno krizo«, ki upravičuje njegovo blokado zakonodaje o financiranju vlade, zaradi česar je njeno delo ohromljeno že 19. dan. Kot rešitev je znova zahteval, da kongres odobri 5,7 milijarde dolarjev za začetek gradnje zidu. Okoli osemsto tisoč javnim uslužbencem, ki v petek ne bodo dobili plače, pa je pojasnil, da »vlada ne deluje samo zaradi enega razloga – ker demokrati ne zagotovijo denarja za varnost na mejah«.

Predsedniku je odgovoril demokratski vrh, vodja poslancev Nancy Pelosi in vodja senatorjev Chuck Schumer. FOTO: Reuters
Predsedniku je odgovoril demokratski vrh, vodja poslancev Nancy Pelosi in vodja senatorjev Chuck Schumer. FOTO: Reuters
Nancy Pelosi
, vodja demokratske večine v poslanskem domu, mu je odgovorila, da je za talce vzel »zdravstvene, varnostne in socialne storitve za Američane in plače nedolžnih uslužbencev«, zraven pa se pridušala, da bo delo vlade ustavljeno meseca ali leta, kar je »preprosto narobe«. Podobno je vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer poudaril, da je predsednik nagovor uporabil za ustvarjanje umetne krize, sejanje strahu in za preusmerjanje pozornosti od težav vlade. Veliko analitikov je ob najavi nagovora pričakovalo, da ga bo uporabil za razglasitev izrednih razmer na meji, s čimer bi lahko mimo kongresa zagotovil denar za gradnjo zidu, a bi to sprožilo dolgotrajne sodne spore in še poglobilo sedanjo politično krizo.
 

Vznemirjanje javnosti


Trump je v nagovoru sicer ubral umirjen besednjak in dejal, da poskuša preseči politične delitve. Toda hkrati je ponavljal trditve, da nedokumentirani priseljenci ogrožajo življenja Američanov, kar še posebej radi slišijo njegovi volivci. Nedovoljeni prehodi meje so se v zadnjih mesecih sicer nekoliko povečali, a je bilo njihovo število lani precej nižje kot 2016 ali ob vrhuncu okoli leta 2000. Poleg tega velika večina ljudi, ki v ZDA živijo brez ustreznih dokumentov, v državo pride na legalen način, kot turisti, nato pa ostanejo, tudi ko se jim iztečejo dovoljenja za obisk.

Zid prav tako ne bo pomagal v boju proti tihotapljenju drog, saj po policijskih podatkih kar 90 odstotkov vsega nedovoljenega prometa z njimi poteka prek mejnih prehodov. »Predsedniki so običajno z nagovori poskušali pomiriti vznemirjeno javnost. To je bil prvi primer, da poskuša vznemiriti mirno javnost,« je zapisal republikanski politični svetovalec Stuart Stevens.

Bela hiša poskuša preobrniti javno mnenje, saj v anketah 51 odstotkov vprašanih za sedanje težave krivi Trumpa, le 32 odstotkov pa demokrate. To se kaže tudi v vse večjem nemiru med republikanskimi senatorji, ki se bojijo jeze Američanov ob zdaj že drugem najdaljšem zastoju dela vlade v zgodovini države. Trump je tako poskusil pozornost od težav zaradi ohromljenega dela vlade zasenčiti z domnevno krizo, toda »ni nikakršne invazije, ni jasne in grozeče nevarnosti, kot bi predsednik rad prestrašil Američane,« je poudaril demokratski poslanec Steny Hoyer.
 

Danes znova pogajanja


Kongresni voditelji se bodo danes popoldne vrnili na pogajanja v Belo hišo, a za zdaj nič ne kaže, da bi bili bliže dogovoru. Demokrati načrtujejo sprejetje zakonov, s katerimi bi omogočili financiranje in ponovno delovanje posameznih ministrstev, s čimer želijo še dodatno pritisniti na republikansko večino v senatu.

Preberite še: