Trump zaostruje sankcije proti Iranu

ZDA imajo na voljo veliko opcij, "tudi krute stvari"
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Mandel Ngan/Afp
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Mandel Ngan/Afp

Washington – Po nedavnih napadih na obrate družbe Aramco, ki so prepolovili naftno proizvodnjo Savdske Arabije, ameriški predsednik Donald Trump napoveduje nove sankcije proti Iranu. Po tviterju sporoča, da bo finančno ministrstvo pomembno povečalo že obstoječe, ki islamsko republiko spravljajo na rob preživetja, a za nekatere domače zaveznike republikanskega predsednika to ni dovolj. Medtem tudi Savdska Arabija za napade obtožuje Iran ali katerega od tesnih zaveznikov te države.

Iz Kalifornije, kjer je nastopal v vlogi  voditelja republikanske stranke in prihodnjega predsedniškega kandidata, je Trump tudi ocenjeval, da imajo ZDA še veliko opcij, med njimi tudi »krute stvari«. »Prav zdaj smo v zelo zelo močnem položaju.« Po njegovem prepričanju je vojno zelo lahko začeti, »a kako je to delovalo?« Ko so ga novinarji vprašali, ali je med opcijami tudi jedrski napad, je pojasnil, da ni govoril o tej »končni opciji«. Po poročanju novinarjev, ki so ga spremljali na poti na Bližnji vzhod, pa je državni sekretar Mike Pompeo napade na savdske naftne obrate imenoval vojno dejanje.
 
V Washingtonu in Riadu so že prej podvomili v krivdo jemenskih šiitskih upornikov, ki so prevzeli odgovornost za sobotne napade, ter s prstom pokazali na njihove zaveznike v Teheranu. V ameriški prestolnici je slišati domneve, da so drone in tudi manevrirne rakete izstrelili iz iranskega vojaškega oporišča v bližini meje z Irakom, do savdskih ciljev pa so leteli v nizkem letu in se tako izognili radarjem.

Vojaški svetovalci so ameriškemu predsedniku že predložili različne možnosti odgovora, a se Trump že med poletnimi iranskimi izzivanji s sestrelitvijo ameriškega vojaškega drona ni odločil za vojaško akcijo in tudi tokrat vsaj za zdaj raje zaostruje gospodarske sankcije. To odločitev je sporočil po tviterju, na predvolilnem nastopu v Kaliforniji pa je na novinarsko vprašanje, ali še vedno ne izključuje srečanja z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem ob robu bližnjega zasedanja generalne skupščine OZN, celo odgovoril, da nikoli ne izključuje ničesar, pa čeprav se raje ne bi srečal z njim.

Iranski predsednik Hasan Rohani. FOTO:Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani. FOTO:Reuters


Zaradi takšnih reakcij so nejevoljni nekateri najbližji domači politični zavezniki republikanskega predsednika. Senator Lindsey Graham upa, da bo State Department uspel ustvariti koalicijo, ki bo ukrepala proti sedanjemu obnašanju Irana. »Če ne bodo plačali za bombardiranje naftnih polij sosednje države, se bo na Srednjem vzhodu odprlo nebo,« ocenjuje senator iz Južne Karoline. Verjame, da so dosedanji predsednikovi odgovori za Teheran znamenje šibkosti.

Savdski vojaški poveljnik polkovnik Turki al-Maliki . FOTO: Fayez Nureldine/Afp
Savdski vojaški poveljnik polkovnik Turki al-Maliki . FOTO: Fayez Nureldine/Afp


»Ne, Lindsey, to je bilo znamenje moči, ki pa ga nekateri ne razumejo,« je tvital nazaj Trump. Ameriški predsednik očitno okleva pred vojaškim vpletanjem na Bližnjem in Srednjem vzhodu in se po namigih iz Bele hiše bolj nagiba k obveščevalni in drugi podpori Savdski Arabiji, če bi se ta država odločila za vojaški odgovor na napade na njeno ozemlje. Savdski vojaški poveljnik polkovnik Turki al-Maliki navaja prepričanje, da je bila njegova država napadena s severa, na mestu napada najdeno droni in manevrirne rakete pa naj bi bili iranski.

Komentarji: