Trump zaradi nepripravljenosti za prodajo Grenlandije odpovedal obisk Danske

Danski ne je razmel kot argument za odpoved oziroma preložitev načrtovanega obiska.
Fotografija: FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

Predsednik združenih držav Amerike Donald Trump je s predlogom za nakup Grenlandije sprožil niz najrazličnejših reakcij, tudi takšnih, da gre najverjetneje za šalo, danski ne pa razumel kot argument za odpoved oziroma preložitev načrtovanega obiska Hamletove dežele.

Dansko je nameraval obiskati na povabilo danske kraljice Margrethe II., s tamkajšnjo premierko Mette Frederiksen bi se moral sestati 2. septembra.

»Danska je zelo posebna država z neverjetnimi ljudmi, a na podlagi komentarjev premierke Mette Frederiksen, da nima interesa za pogovor o prodaji Grenlandije, bom srečanje, ki je bilo predvideno za čez dva tedna, preložil na kasnejši čas,« je tvitnil.





Kot piše agencija AFP, Trumpova poteza kaže, kako resno je mislil glede »nepremičninskega posla« z največjim otokom na svetu, ki je avtonomen danski teritorij. Ko so ga vprašali, ali bi se bil pripravljen z Dansko pogajati tudi glede možnih menjav ozemelj, je odgovoril: »Veliko stvari bi lahko naredili.«


»Zagotovo gre za prvoaprilsko šalo!«


Prvo novico o želi po nakupu so sicer prejšnji teden objavili v ameriškem časniku Wall Street Journal. Kot so zapisali, se je najbolj znani nepremičninski mogotec o možnostih nakupa že posvetoval s svojimi svetovalci, preveril naj bi tudi stališče svetovalca Bele hiše. Tedaj sicer ni bilo uradnih informacij, da bi se z danskimi predstavniki pogovarjal tudi o možnostih nakupa Grenlandije.

Tematiko o nakupu Grenlandije je sicer izrazil že lani na eni izmed večerij, ko je dejal, da naj bi slišal, da Danska išče finančno podporo na omenjenem samoupravnem ozemlju.

Kot so sporočili z grenlandskega zunanjega ministrstva, jih prodaja ne zanima in so idejo zavrnili z besedami: »Odprti smo za posel, ne za prodajo.«

Nekdanji danski premier Lars Lokke Rasmussen pa je namigovanja o nakupu Grenlandije ostro komentiral na svojem twitter profilu, kjer je zapisal: »Ta izjava je popolnoma neprimerna, zagotovo gre za prvoaprilsko šalo!«

Komentarji: