Tudi uradno tesna zmaga Andrzeja Dude

Volilna udeležba je bila neobičajno visoka, 68,1-odstotna, je sporočila volilna komisija.
Fotografija: Andrzej Duda se je že v nedeljo zvečer, ko so izidi vzporednih volitev nakazali njegovo zmago, zahvalil vsem Poljakom za udeležbo v drugem krogu predsedniških volite FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Odpri galerijo
Andrzej Duda se je že v nedeljo zvečer, ko so izidi vzporednih volitev nakazali njegovo zmago, zahvalil vsem Poljakom za udeležbo v drugem krogu predsedniških volite FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Na nedeljskih predsedniških volitvah na Poljskem je z majhno prednostjo zmagal dosedanji predsednik Andrzej Duda. Kot je sporočila državna volilna komisija, je po 99,8 odstotka preštetih glasovnic prejel 51,2 odstotka glasov. Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 48,8 odstotka volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije. Volilna udeležba je bila neobičajno visoka, 68,1-odstotna, je še sporočila volilna komisija po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Duda se je po volitvah v nedeljo zvečer, ko so izidi vzporednih volitev nakazali njegovo zmago, že zahvalil vsem Poljakom za udeležbo v drugem krogu predsedniških volitev, še posebej pa tistim, ki so ga podprli. O visoki volilni udeležbi je dejal, da daje ta velik pečat poljski demokraciji. Obenem je zagotovil, da bo sodeloval z vlado pri vodenju Poljske iz krize, ki jo je povzročila epidemija covida-19, ter da bo predsedniška palača ostala odprta za ljudi različnih pogledov in prepričanj.
 

Med dvema vizijama


Tokratne volitve so bile nov obračun med kandidatom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in opozicijske Državljanske platforme (PO). Spopad dveh največjih strank je stalnica poljske politike že od leta 2005.

Poljaki so odločali med dvema vizijama za prihodnost Poljske - Dudo, ki se ima za branika konservativnih družinskih vrednot ter zagovornikom liberalne politike Trzaskowskim. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Poljaki so odločali med dvema vizijama za prihodnost Poljske - Dudo, ki se ima za branika konservativnih družinskih vrednot ter zagovornikom liberalne politike Trzaskowskim. FOTO: Kacper Pempel/Reuters


Poljaki so odločali med dvema vizijama za prihodnost Poljske - Dudo, ki se ima za branika konservativnih družinskih vrednot ter zagovornikom liberalne politike Trzaskowskim.

Duda se je med kampanjo razglašal za branik konservativnih družinskih vrednot, liberalni slog življenja, vključno s pravicami skupnosti LGBT, je označeval za tujega v poljski kulturi. Glede zunanje politike želi Duda ohraniti tesen odnos z ZDA. Tik pred prvim krogom volitev je tako v Beli hiši obiskal ameriškega kolega Donalda Trumpa.

Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 48,8 odstotka volivcev. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 48,8 odstotka volivcev. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters


Duda je bil zelo kritičen do Trzaskowskega in je opozarjal, da bi njegova zmaga pomenila blokado za državo, in to v času, ko Poljska potrebuje enotnost pri okrevanju po koronavirusni krizi. Trzaskowski je med kampanjo poudarjal, da Poljska potrebuje neodvisnega predsednika. Dudi se namreč vztrajno očita, da samo izpolnjuje navodila vladajoče PiS in njenega predsednika Jaroslawa Kaczynskega.

Preberite še:

Komentarji: