Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Tudi za obzidjem vladajo politiki, le križ nosijo

Papež Frančišek, priljubljen med verniki, pa veliko manj med vatikanskimi in drugimi prelati, je po smrti Benedikta XVI. ostal na čistini.
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
9. 1. 2023 | 05:00
19:43

V nadaljevanju preberite:

Rim je večno mesto, takega je z mečem oblikoval že rimski imperij. Krščanski imperij je izrastel iz rimskega. Ko je krščanski Rim s križem zavzel Evropo in določil, da je njen temelj krščanstvo in nič drugega, se je začela zgodba, ki jo te dni spremlja dobršen del sveta, povsod tam, kjer je krščanstvo v stoletjih segalo, ali z mečem ali pa s križem.

Na prvi pogled politično nepomemben dogodek je te dni premaknil domine, ki se utegnejo celo podreti. Ko je umrl odstopljeni papež Benedikt XVI., nosil je naziv zaslužni papež, je kar naenkrat zazevala čudna praznina.

Ravnovesje se ruši, založbe že oznanjajo izid knjig, namenjenih »čisti resnici«, morda tudi rušenju negotovega ravnovesja. Papež Frančišek, tako priljubljen med verniki, pa veliko manj med vatikanskimi in drugimi prelati (tudi med tistimi slovenskega rodu), je ostal na čistini. Bolj osamljen kot kdaj prej. Stare zamere, stara nasprotja prihajajo na dan.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine