Tudi zasvojenost s spolnostjo in videoigrami je bolezen

Svetovna zdravstvena organizacija bo v mednarodno klasifikacijo bolezni na novo uvrstila tudi kompulzivno spolno vedenje in zasvojenost z videoigrami.
Fotografija: Zasvojenost z videoigrami pa je diagnosticirana, ko zasvojenost traja eno leto in znatno negativno vpliva na zmožnost delovanja posameznika v šoli, na delu ali z družino in prijatelji. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Zasvojenost z videoigrami pa je diagnosticirana, ko zasvojenost traja eno leto in znatno negativno vpliva na zmožnost delovanja posameznika v šoli, na delu ali z družino in prijatelji. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Zdi se, da se je svetovna javnost vedno bolj začela zavedati posledic, ki jih je s seboj pripeljala tehnologija – različnih zasvojenosti, ki lahko prerasejo v bolezni.  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo tako v mednarodno klasifikacijo bolezni na novo uvrstila tudi kompulzivno spolno vedenje in zasvojenost z videoigrami. S tem bodo državne oblasti lahko zbirale statistike, spremljale trende in prilagajale proračune za spopadanje s temi problemi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kot so zapisali na WHO, lahko o kompulzivnem spolnem vedenju govorimo, ko postanejo spolne aktivnosti tako prevladujoče v posameznikovem življenju, da ta dlje časa zanemarja svoje zdravje, obveznosti in druge dejavnosti. V Nemčiji naj bi bilo takšnih ljudi okoli pol milijona, prizadeto pa naj bi bilo tudi podobno število njihovih partnerjev ali družinskih članov.

Zasvojenost z videoigrami pa je diagnosticirana, ko zasvojenost traja eno leto in znatno negativno vpliva na zmožnost delovanja posameznika v šoli, na delu ali z družino in prijatelji.

Odločitev, da se na seznam doda zasvojenost z videoigrami je sprožila protest industrije z videoigrami, ker bi dolgotrajno igranje lahko postalo videno kot nekaj, za kar potrebuješ pomoč.

Strokovnjak za klasifikacije bolezni pri WHO Robert Jakob je dejal, da »posameznika ne smemo označiti za bolnega samo zato, ker igra veliko iger na računalniku ali telefonu«. Po podatkih Združenih narodov je sicer na več področjih po svetu vse več povpraševanja po zdravljenju zasvojenosti z videoigrami.

S tem bodo tisti, ki jih prizadene ena od teh dveh bolezni, lažje prišli do pomoči, besede spolne terapevtke Heike Melzer povzema DPA.

Poleg tega je WHO na seznam dodala še nekaj stvari, ki bodo omogočale spremljanje javnega zdravja tudi na drugih področjih. Zdravniki bodo po novem lahko navedli, ali je pljučnica posledica bakterij, odpornih na antibiotike. Prav tako bodo lahko navedli, ali je bil vzrok za možgansko krvavitev prevelik odmerek zdravil, ki jih je bolnik vzel po nesreči.

Preberite še:

Komentarji: