Turška ladja, ki so jo zavzeli migranti, pristala na Malti

Migrante, osumljene piratskega prevzema, zatem ko jih je posadka tankerja rešila, so po pristanku vklenjene odpeljali v zapor.
Fotografija: El Hiblu 1 v pristanišču v Valletti. FOTO: Matthew Mirabelli/AFP
Odpri galerijo
El Hiblu 1 v pristanišču v Valletti. FOTO: Matthew Mirabelli/AFP

Turška ladja El Hiblu 1, ki so jo – zatem ko jih je njena posadka rešila pred obalo Libije – zavzeli migranti in jo preusmerili na Malto, je danes dopoldne prispela v Valletto.

Na njej je bilo 108 migrantov, nadzor nad njo je že med potjo prevzela malteška mornarica. Sprva je tankerju preprečila vstop v malteške vode, zatem pa so ga njena vojaška plovila pospremila do Vallette.

Zgodba prevzema nadzora nad komercialno ladjo, ki pluje pod zastavo države Palau, se je začela v torek zvečer, ko so migranti prišli v težave, reševalno akcijo pa so koordinirali v Tripoliju.

Ker niso mogli intervenirati z lastno ladjo, so navezali stik z bližnjim El Hiblujem 1, ki je bil na poti iz Turčije. Njegova posadka je migrante rešila in v dogovoru z libijskimi reševalci nadaljevala pot proti Tripoliju, kjer bi jih izkrcali, a ko so se libijski prestolnici približali na šest morskih milj, se je znova preusmeril proti Evropi.

Migrante, osumljene prevzema ladje, so po pristanku vklenjene odpeljali v zapor. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Migrante, osumljene prevzema ladje, so po pristanku vklenjene odpeljali v zapor. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters


Kapitan je sporočil, da nima več nadzora nad ladjo in da je »v rokah piratov«. Šlo naj bi za prvi primer, da so migranti uspeli prevzeti nadzor nad ladjo. Še zlasti nad ladjo takšnih dimenzij.

»Ubogi brodolomci spremenijo smer ladje, ki jih je rešila, ker želijo odločati o smeri križarjenja,« se je sodeč po pisanju italijanske Anse na svoj značilen način odzval tamkajšnji minister za notranje zadeve Matteo Salvini. »Pozabite na Italijo. To je najjasnejši dokaz, da ne gre za reševalno operacijo, pač pa za kriminalen promet s človeškimi bitji, ki seže celo do spreminjanja smeri komercialnih ladij,« je zapisal na Facebooku.

Drugi, neosumljeni migranti so se izkrcali. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Drugi, neosumljeni migranti so se izkrcali. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters


Tudi malteška vojska je El Hiblu 1 označila za »piratsko ladjo«, nevladna organizacija Mediterranea saving humans pa je pred prihodom ladje v Valletto zahtevala, da ji »takoj omogočijo varno pristanišče v evropski državi, kjer bodo rešenim osebam zagotovili vse temeljne človeške pravice. Vlade, ki bi nasprotovale temu reševanju in zahtevale, da ladja preda brodolomce v pristanišču v Libiji, bi storile dejanje, ki bi bilo več kot nehumano. Apeliramo na evropske institucije, da ne odvrnejo pogleda in pomagajo ljudem v begu od libijskih koncentracijskih taborišč.«

Migrante, osumljene prevzema ladje, so po prihodu na Malto vklenjene odpeljali v zapor Van, drugi so se izkrcali.

FOTO: Matthew Mirabelli/AFP
FOTO: Matthew Mirabelli/AFP


FOTO: Matthew Mirabelli/AFP
FOTO: Matthew Mirabelli/AFP

Komentarji: