Uber želi po tragični nesreči z avtonomnimi vozili znova na prave ceste

V nesreči, v katero je bil vpleten avtonomni avtomobil, je umrla peška. 
Fotografija: Uber s samovozečimi vozili znova želi na prave ceste. FOTO: Angelo Merendino/AFP
Odpri galerijo
Uber s samovozečimi vozili znova želi na prave ceste. FOTO: Angelo Merendino/AFP

Po skoraj osmih mesecih od tragične nesreče, ko je samovozeče vozilo do smrti povozilo peško v Arizoni, želi Uber svoja avtonomna vozila znova napotiti na javne ceste.

Podjetje je vložilo prošnjo na oddelek za promet v Pensilvaniji, da v Pittsburghu znova zapeljala v promet. Zavedajo se, da jih znova čaka dolga pot do zaupanja javnosti, potem ko je 18. marca v mestu Tempe v Arizoni umrla 49-letna Elaine Herzberg, ki jo je vozilo zbilo na neosvetljenem delu ceste, kjer ni bilo prehoda za pešce.

V avtonomnem Volvu je bila voznica, ki bi morala nadzorovati, kaj se dogaja v prometu, a kot je takrat sporočila policija, je voznica na telefonu spremljala videoposnetke. Nacionalni svet za varnost v prometu je ugotovil, da je sistem peško zaznal šest sekund pred trčenjem, a se zavore niso sprožile, ker je bilo avtomatsko zaviranje v nevarnih situacijah onemogočeno. Tudi Volvov avtomatski sistem zaviranja v nevarnosti je bil onemogočen.

Pri Uberju zdaj pravijo, da bosta oba sistema vseskozi delujoča, prav tako bodo vozniki bolj usposobljeni. Po nesreči so testiranje ustavili, ali ga bodo lahko v Pittsburghu nadaljevali, pa bo znano do 13. novembra. V Pensilvaniji testiranja brez človeškega voznika niso dovoljena. Uberju so dovoljenje za tesitranje tehnologije po nesreči v Arizoni odvzeli.

V Phoenixu Googlov Waymo že vozi avtonomne avtomobile brez človeškega voznika. Dovoljenje za to je Waymo dobil tudi v Kaliforniji, kjer bo na cestah 36 vozil. Sprva se bodo z avtomobili brez voznika vozili zaposleni pri podjetju, so še pojasnili.

Komentarji: