Ukrajinske sile trdijo, da so ubile poveljnika ruske črnomorske flote

Na ruski strani smrti admirala Viktorja Sokolova niso potrdili.
Fotografija: Ruska stran smrti admirala Viktorja Sokolova ni potrdila. FOTO: Alexey Pavlishak/Reuters
Odpri galerijo
Ruska stran smrti admirala Viktorja Sokolova ni potrdila. FOTO: Alexey Pavlishak/Reuters

Ukrajinske posebne enote so danes po poročanju Reutersa objavile, da je bil poveljnik ruske črnomorske flote, admiral Viktor Sokolov, ubit v napadu na poveljstvo flote v Sevastopolu minuli petek.

image_alt
Ukrajinci prevzeli odgovornost za napad na sedež ruske mornarice na Krimu

Rusko obrambno ministrstvo se zaenkrat ni odzvalo na Reutersovo vprašanje glede tega. Kot je znano, si poročila glede posledic napada z obeh strani med ukrajinsko vojno izrazito nasprotujejo.

Medtem ko Ukrajinci navajajo, da je med napadom umrlo 34 častnikov, vključno s Sokolovim, pri čemer je bilo ranjenih še 105 pripadnikov ruske okupatorske vojske, je ruska stran navedla, da pogrešajo le enega vojaka. Ukrajinska stran je sicer navedla še, da je bil cilj petkovega napada srečanje vodstva ruske mornarice v Sevastopolu. Kako so njihove posebne enote prišle do podatka o mrtvih in ranjenih na strani okupatorjev, niso navedli.

Poročajo tudi o eksploziji v skladišču streliva blizu ruske meje

V skladišču streliva v mestu Sorokine v regiji Lugansk blizu rusko-ukrajinske meje je prišlo do večje eksplozije, je po poročanju STA danes prek omrežja Telegram sporočil ukrajinski vojaški guverner omenjene regije Artem Lisohor. Do eksplozije naj bi prišlo v ruskem skladišču municije, je sporočil Lisohor, pri čemer ni omenil, ali naj bi eksplozijo povzročila ukrajinska vojska.

Na družbenih omrežjih je zakrožilo tudi več videoposnetkov, ki prikazujejo dim nad mestom in detonacije, značilne za eksplozije streliva. Teh informacij sicer ni mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Sorokine, ki je bilo v času nekdanje Sovjetske zveze znano kot Krasnodon, se sicer nahaja več kot 100 kilometrov za frontno črto na vzhodu Ukrajine, od ruske meje pa je oddaljeno le slabih 20 kilometrov.

Rusija je medtem poročala tudi o novih eksplozijah na zasedenem polotoku Krim, toda po besedah tamkajšnjega proruskega guvernerja Mihaila Razvoševa je šlo za »nadzorovano detonacijo« na poškodovanem sedežu ruske črnomorske flote v Sevastopolu. Verodostojnosti njegove objave na omrežju Telegram prav tako ni bilo mogoče preveriti, navaja dpa.

Preberite še:

Komentarji: