Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl je princ Filip, soprog kraljice Elizabete II.

Vojvoda Edinburški je preminul v stotem letu starosti, so sporočili iz buckinghamske palače.
Princ Filip, vojvoda Edinburški. FOTO: Leon Neal/AFP
Princ Filip, vojvoda Edinburški. FOTO: Leon Neal/AFP
9. 4. 2021 | 13:16
9. 4. 2021 | 15:31
1:45
Predstavniki britanske kraljeve družine so sporočili, da je princ Filip, vojvoda Edinburški, danes umrl v gradu Windsor v bližini Londona. Star je bil 99 let.

Vzrok njegove smrti ni jasen, toda znano je, da je zdravje soproga kraljice Elizabete II. že dalj časa pešalo. Pred kratkim je bil odpuščen iz bolnišnice, kjer se je zdravil več tednov.

Kraljica Ellizabeta II. in princ Filip sta se poročila leta 1947, le nekaj let prej, preden je prvorojenka kralja Jurija VI. prevzela britanski prestol. Skupaj sta imela štiri otroke: Charlesa, Anno, Andrewa in Edwarda.

image_alt
Princ Filip, devetindevetdesetletnik v kraljevem mehurčku


Na Otoku so se že začele priprave na končno slovo od vojvode Edinburškega, ki mu zgodovinarji pripisujejo pomembno vlogo pri modernizaciji britanske monarhije v 20. stoletju.

Na to je v prvem odzivu na žalostno novico spomnil tudi britanski premier Boris Johnson, ki je poudaril, da je princ pomagal »usmerjati kraljevo družino in monarhijo, ki še naprej ostaja institucija vitalnega pomena« za celotno Združeno kraljestvo.

Princ Filip je bil rojen leta 1921 na otoku Krfu in je bil član kraljeve rodbine Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Več sledi.S kraljico Elizabeto II. na Brniku ob državniškem obisku Slovenije oktobra leta 2008. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
S kraljico Elizabeto II. na Brniku ob državniškem obisku Slovenije oktobra leta 2008. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


Na obisku leta 2008 v Lipici. FOTO Matej Družnik/Delo
Na obisku leta 2008 v Lipici. FOTO Matej Družnik/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine