Umrl nekdanji portugalski predsednik Sampaio

Zasedal je tudi več položajev v Združenih narodih, med drugim je bil posebni odposlanec za boj proti tuberkulozi.
Fotografija: Sampaia, ki je imel težave s srcem, so v bolnišnico sprejeli konec avgusta. FOTO: Eitan Abramovich/AFP
Odpri galerijo
Sampaia, ki je imel težave s srcem, so v bolnišnico sprejeli konec avgusta. FOTO: Eitan Abramovich/AFP

Umrl je nekdanji portugalski predsednik Jorge Sampaio, ki je zasedal tudi več položajev v Združenih narodih, je sporočila njegova družina. Star je bil 81 let.

Sampaia, ki je imel težave s srcem, so v bolnišnico sprejeli konec avgusta. Umrl je danes na svojem domu v Lizboni.
»Danes nas je zapustil Jorge Sampaio. Ni nam zapustil samo zapuščine svobode, ampak tudi enakopravnosti,«
je ob tem sporočil aktualni portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa.

»Poklanjamo se spominu človeka, ki je bil vedno zgled,« pa je dejal portugalski premier Antonio Costa. Vlada je ob smrti nekdanjega predsednika razglasila tridnevno žalovanje, ki se bo začelo v soboto.

Sampaio je v politiko vstopil leta 1962 med študijem prava, ko je organiziral študentske stavke proti diktaturi Antonia Salazarja. Leta 1978, štiri leta po padcu diktature, se je pridružil Socialistični stranki. Leta 1989 je prevzel vodenje stranke in bil izvoljen za župana Lizbone.

Na predsedniških volitvah je prvič zmagal leta 1996 in na položaju ostal dva mandata do leta 2006. Kasneje je zasedal več položajev v ZN, med drugim je bil posebni odposlanec za boj proti tuberkulozi.

Ob smrti nekdanjega portugalskega predsednika Jorgeja Sampaia je predsednik republike Borut Pahor izrazil sožalje portugalskemu kolegu Marcelu Rebelu de Sousu. Ob tem je slovenski predsednik na Twitterju zapisal, da je bil Sampaio velik državnik, ki je s svojim delovanjem pomembno prispeval k promociji dialoga, solidarnosti in svobode.

Komentarji: