Ursula von der Leyen sredi kriznih viharjev

V prvih stotih dneh dela je nova evropska komisija sicer pokazala veliko energičnosti, a do uresničitve velikih projektov je trnova pot.
Fotografija: Nova evropska komisija je v prvih stotih dneh predstavila številne projekte. V zadnjih dneh se spopada predvsem s krizami. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Nova evropska komisija je v prvih stotih dneh predstavila številne projekte. V zadnjih dneh se spopada predvsem s krizami. FOTO: Yves Herman/Reuters

Bruselj – Prvih sto dni dela nove evropske komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen je bilo predvsem v znamenju hitrega predstavljanje številnih strategij, načrtov in projektov. Njihovo uresničevanje in posledično uspeh bruseljskega vrha sta v rokah drugih.   

Po zadnji fazi vladavine Jean-Clauda Junckerja, ko v komisarski ekipi ni bilo več veliko energije, je za novo vodstvo značilna dinamičnost. Drugega za drugim so predstavljali velike projekte, ki naj bi zaznamovali celoten mandat. Najpomembnejša sta dva: zelena tranzicija in digitalizacija.

Zeleni načrt ne predvideva le temeljite energetske preobrazbe EU in ogljično nevtralnost do leta 2050, temveč tudi izdatno pomoč za regije, ki bodo med tranzicijo prizadete, ker bodo izgubljale podjetja in delovna mesta. To zadeva tako umetno inteligenco in 5G kot krepitev digitalnega enotnega trga.
 

Geopolitično v Afriko


Na mizi so še številni drugi načrti. Danes predstavljajo novo strategijo za Afriko – partnerstvo na področju zaposlovanja, migracij, mobilnosti, miru, digitalne preobrazbe. »Kaj pomeni biti geopolitičen? To pomeni tudi, da gre za največjo delegacijo v Afriko (v Adis Abebo) doslej,« je pojasnila predsednica evropske komisije.

Z novo metodologijo širitvenega procesa je odprla vrata začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Države članice naj bi odločitev sprejele proti koncu meseca.


Nova industrijska strategija


Jutri bo predstavljena dolgopričakovana industrijska strategija. Cilj tega je preslikati podnebne, digitalne in geoekonomske ambicije EU v konkretna dejanja za konkurenčnost evropske industrije, zlasti malih in srednjih podjetij. Eno od kočljivih vprašanj je, ali je v bitki s Kitajsko in ZDA smotrno preprečevati združevanje evropskih orjakov (lanski primer železniških divizij Alstoma in Siemensa) v imenu obrambe konkurence.

Ursula von der Leyen je ob izvolitvi poudarila geopolitično naravo nove evropske komisije. Ena od manter je, da bi EU morala uporabljati »jezik moči«. V prvi večji mednarodni krizi, zaostritvi med Iranom in ZDA na začetku leta, je EU ostala na obrobju dogajanja.
 

Trdi migracijski orehi


Poleg tega je morala v krizni način delovanja s širjenjem novega koronavirusa in zaostrovanjem na grško-turški meji. Danes, na točno stoti dan delovanja, bo Ursula von der Leyen skupaj s predsednikom evropskega sveta Charlesom Michelom v Bruslju gostila turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Gotovo je, da od EU pričakuje več denarja za pomoč beguncem in odpravo vizumov.

Migracijsko vprašanje je eden od trdih orehov. Evropska komisija intenzivno pripravlja nov sveženj predlogov. Želja je premostiti razlike med državami članicami. Zlasti višegrajke so doslej odločno nasprotovale delitvi bremen v primeru prihoda velikega števila prosilcev za azil v eno od članic. Trda drža Ursule von der Leyen, ki je Grčijo razglasila za ščit, utegne olajšati zbliževanje.

»Smo bolje pripravljeni kot leta 2015. A še vedno ne dovolj,« je povedala. V evropski komisiji načrtujejo, da bi že po veliki noči predstavili nov azilno-migracijski sveženj.


 

Članice zavirajo bruseljske ambicije


Glede gospodarskih učinkov koronavirusa in grozeče recesije je ocenila, da sta dva možna odziva predvsem prožnost in denar. To bi med drugim pomenilo večjo popustljivost Bruslja pri državnih pomočeh.  
Eno od vprašanj je, koliko načrtov bo do konca mandata leta 2024 uresničenih. Odvisno je od volje držav članic in, v manjši meri, evropskega parlamenta. Pogajanja o prihodnjem sedemletnem proračunu EU kažejo, da med državami članicami ni pretirano velike pripravljenosti za investiranje denarja v številne bruseljske ambicije.

Komentarji: