Potres v Afganistanu terjal več kot 900 smrtnih žrtev

Ranjenih je najmanj 600 ljudi. Vlada humanitarne agencije poziva, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

 V močnem potresu z magnitudo 5,9, ki je ponoči stresel vzhod Afganistana blizu meje s Pakistanom, je po zadnjih podatkih oblasti umrlo najmanj 1000 ljudi, približno 1500 jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potres naj bi imel žarišče na globini 51 kilometrov, dobrih 40 kilometrov jugovzhodno od mesta Host. Tresenje tal naj bi čutili tudi več kot 500 kilometrov stran, v Indiji. Podatkov o žrtvah in škodi na pakistanski strani meje zaenkrat ni.

»Humanitarne agencije pozivamo, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč, da bi preprečili humanitarno katastrofo,« je po potresu v vzhodni provinci Paktika na Twitterju pozval tiskovni predstavnik afganistanske vlade Bilal Karimi.

Ljudje nosijo ranjene proti helikopterju, potem ko je Afganistan sinočli stresel močan potres. FOTO: Bakhtar News Agency/Reuters
Ljudje nosijo ranjene proti helikopterju, potem ko je Afganistan sinočli stresel močan potres. FOTO: Bakhtar News Agency/Reuters

Fotografije, objavljene na družbenih omrežjih, prikazujejo številne ranjene ter njihove uničene domove na odročnih podeželskih območjih. Dodatno težavo po navedbah AFP predstavlja deževno vreme, pod ruševinami pa naj bi bilo še vedno ujetih precej ljudi.

Evropska unija in Združeni narodi so že ponudili pomoč vladi v Kabulu. »Na številna prizadeta območja smo že napotili medagencijske ocenjevalne skupine,« je na Twitterju zapisal urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) v Afganistanu.

Posebni odposlanec EU v Afganistanu Tomas Niklasson pa je v tvitu zapisal, da »EU spremlja razmere in je pripravljena uskladiti ter zagotoviti nujno pomoč prizadetim ljudem in skupnostim.«

Afganistan se nahaja na aktivnem potresnem območju. To še posebej velja za gorovje Hindukuš, ki se nahaja v bližini stika med evrazijsko in indijsko tektonsko ploščo.

Sožalje družinam žrtev je po navedbah AFP že izrazil tudi papež Frančišek.