V Avstraliji najnižja temperatura 35,9 stopinje Celzija

Ponekod že peti dan zapored izmerili preko 40 stopinj Celzija.
Fotografija: Vročina povzroča težave v Avstraliji. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Vročina povzroča težave v Avstraliji. FOTO: AFP

Slovenijo je pobelil sneg, a na drugi strani našega planeta imajo povsem drugačne težave. Avstralijo je namreč zajel vročinski val, zato so v zadnjih dneh zabeležili številne toplotne rekorde.Najhuje je v zveznih državah Victoria in Novi Južni Wales, saj se najnižja temperatura ni spustila pod 35,9 stopinje Celzija, kar je nov avstralski rekord. Na istem področju so sicer že peti dan zapored izmerili preko 40 stopinj Celzija.

Kar devet krajev v Novem Južnem Walesu je v zadnjih dneh dobilo nov vročinski rekord, ponekod je termometer pokazal celo preko 50 stopinj Celzija.

Vročinski val v Avstraliji. FOTO: Avstralski meteorološki urad
Vročinski val v Avstraliji. FOTO: Avstralski meteorološki urad 

Malce milejše na južnem obalnem delu


O novih mejnikih poročajo tudi iz Canberre, saj so prvič v zgodovini imeli štiri zaporedni dni s temperaturo nad 40 stopinj Celzija, iz Broken Hilla poročajo celo o štirih zaporednih dneh s temperaturo nad 45 stopinj Celzija.

Nekaj prijetnejšega vremena se obeta za južni obalni del Avstralije v okolici Melbourna s temperaturami pod 30 stopinj Celzija, ponekod naj bi imeli celo nekaj dežja.Zaradi visokih temperatur imajo težave tudi teniški igralci na OP Avstralije. FOTO: Reuters
Zaradi visokih temperatur imajo težave tudi teniški igralci na OP Avstralije. FOTO: Reuters

Komentarji: