V Bolgariji preventivno pobijajo tudi zdrave prašiče

Romunskim in bolgarskim oblastem še ni uspelo zajeziti bolezni, ki se je začela širiti leta 2017.
Fotografija: Vanja Dimitrova noče pobiti svojih zdravih prašičev. FOTO: Nikolay Doychinov/ AFP
Odpri galerijo
Vanja Dimitrova noče pobiti svojih zdravih prašičev. FOTO: Nikolay Doychinov/ AFP

Bezmer – Delavka v tovarni pohištva Vanja Dimitrova, ki za dodaten zaslužek na domači mali kmetiji v prosti reji redi nekaj prašičev, je bila zgrožena, ko je dobila ukaz bolgarske veterinarske službe, da mora vse svoje prašiče iz preventivnih razlogov zaradi preprečevanja širjenja afriške prašičje kuge pobiti, poroča agencija AFP.

Ona in številni drugi majhni kmetje so se sicer uprli temu ukrepu, saj izbruha bolezni v njihovem kraju za zdaj ni bilo in so njihovi prašiči še zdravi. Toda prej ali slej bodo verjetno morali izvršiti naloženo, saj so v dvajsetkilometrskem krogu okrog dveh velikih industrijskih prašičjih farm, ki ju veterinarska služba poskuša obvarovati pred to hudo nalezljivo boleznijo.

 FOTO: Nikolay Doychinov/ AFP
 FOTO: Nikolay Doychinov/ AFP

 

Težave že od leta 2017


Prašičja kuga se je v Bolgariji in sosednji Romuniji pojavila leta 2017, kmalu po Rusiji in Gruziji, pozneje pa je prizadela tudi nekatere druge evropske države in se je letos razširila v Italijo, Latvijo, Litvo, na Poljsko, v Srbijo, v Ukrajino in prvič tudi na Slovaško. Toda v Romuniji in Bolgariji se je razširila najbolj, tako da so v Romuniji doslej v dobrih dveh letih opazili že okrog 1200 lokalnih izbruhov, v obeh državah pa so morali doslej pobiti že na sto tisoče prašičev, zaradi česar se je stalež prašičev zmanjšal za desetino.
 

Bolezen bo prisotna še vsaj nekaj let


A kot pravijo bolgarski strokovnjaki, bo treba za zajezitev bolezni izvajati še strožje in obširnejše ukrepe, kljub temu pa pričakujejo, da kuge ne bodo izkoreninili še nekaj let. 

Kot že od lanskega leta opozarjajo tudi naše veterinarske službe, je to ena od najbolj kompleksnih nalezljivih virusnih bolezni. Za njo zbolijo domači in divji prašiči, med tem vrstama se bolezen prenaša, cepiva proti bolezni ni, tudi zdravil ni. Bolezen poteka zelo hitro in se vedno konča s smrtjo okužene živali. Prenašalec v naravi je tudi mehki klop iz skupine Ornithodoros. Bolezen ni nevarna za ljudi in se pri nas še ni pojavila.

Komentarji: