V bolnišnici zaradi hudih opeklin umrli še dve osebi

Stopnjo resnosti poškodb preživelih odraža podatek, da so Novozelandci naročili 1,2 milijona kvadratnih centimetrov nadomestne kože.
Fotografija: Nekatere ponesrečence bodo že v prihodnjih dneh preselili v Avstralijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nekatere ponesrečence bodo že v prihodnjih dneh preselili v Avstralijo. FOTO: Reuters

Vulkan na novozelandskem Belem otoku kaže zvišano seizmično aktivnost, kar je prekinilo nadaljnje poskuse reševalcev, da bi prišli do turistov, ki veljajo za pogrešane od usodne ponedeljkove erupcije

Pogrešajo še devet ljudi, ki jih nekateri že prištevajo k žrtvam. Možnosti, da bi na otoku našli še kakšnega preživelega, tako rekoč ni več. Uradno se je število žrtev izbruha povišalo na osem, saj sta dve osebi v bolnišnici podlegli hudim poškodbam. V zdravstvenih ustanovah se tako zdravi še 28 rešenih ljudi, kar 20 med njimi jih je po poročanju BBC v kritičnem stanju z izredno hudimi opeklinami.

Zdravstveno stanje veliko tistih, ki so bili rešeni, je izjemno resno.  FOTO: Marty Melville/AFP
Zdravstveno stanje veliko tistih, ki so bili rešeni, je izjemno resno.  FOTO: Marty Melville/AFP


Enega pacienta so prepeljali v bolnišnico v Avstralijo. Identitete obeh umrlih policisti niso potrdili, eden naj bi se zdravil v bolnišnici Middlemore, drugi v bolnišnici Waikato.


 

Verjetnost izbruhov ostaja visoka


Danes zjutraj je geološka agencija GeoNet objavila, da se je vulkanska aktivnost Belega otoka, ki je nad morsko gladino majhen otok, sicer pa se 70 odstotkov vulkana skriva v morski globini, okoli četrte ure močno povečala. Verjetnost izbruhov v prihodnjih 24 urah ostaja visoka. »Seizmična aktivnost se v tem času dviguje,« je povedal vulkanolog Graham Leonard.

Reševalci bodo morali čakati na umiritev razmer. Policijski minister Stuart Nash je izjavil, da iz kraterja prihajajo strupeni plini, otok pa je prekrit s pepelom, ki vsebuje kisline.

Satelitska fotografija enega najaktivnejših novozelandskih vulkanov. 70 odstotkov vulkana je pod gladino morja. FOTO: AFP
Satelitska fotografija enega najaktivnejših novozelandskih vulkanov. 70 odstotkov vulkana je pod gladino morja. FOTO: AFP

 

Zdravstveno stanje mnogih izjemno resno


Zdravstveno stanje veliko tistih, ki so bili rešeni, je izjemno resno. Utrpeli niso le opeklin kože, pač pa tudi poškodbe notranjih organov. Nekateri ne morejo komunicirati z medicinskim osebjem. Dr. Peter Watson, vodja zdravnikov pri ustanovi National Burns Unit, je medijem posredoval oceno, da bodo za oskrbo opeklin preživelih potrebovali kar 1,2 milijona kvadratnih centimetrov nadomestne kože. Novozelandci so jo naročili v ZDA.

Nekatere ponesrečence bodo že v prihodnjih dneh preselili v Avstralijo. V času erupcije je bilo na otoku najmanj 48 oseb, med njimi 24 Avstralcev, devet Američanov, pet Novozelandcev, štirje Nemci ter po dve osebi iz Kitajske, Velike Britanije in Malezije.



»Lahko potrdim, da bomo začeli kazensko preiskavo okoliščin smrti in poškodb na Belem otoku,« je novinarjem v Wellingtonu včeraj izjavil namestnik komisarja lokalne policije John Tims. Zaradi predhodnih opozoril seizmologov so se namreč pojavila vprašanja, kako to, da so skupine turistov sploh smele obiskati to priljubljeno točko v bližini obale Severnega otoka.

Komentarji: