V Čikagu temperature blizu rekorda, odpovedali so več kot 1600 letov (VIDEO)

Polarni mraz se iz srednjega zahoda ZDA pomika proti vzhodu. Temperature globoko pod ničlo, do minus 30 stopinj Celzija, napovedujejo območju z 20 milijoni ljudi.
Fotografija: V Čikagu so odpovedali letalske lete, zaprta so ostala vrata podjetij in šol, začasno so zaustavili tudi dostavo pošte. FOTO: Scott Olson/Getty Images/AFP
Odpri galerijo
V Čikagu so odpovedali letalske lete, zaprta so ostala vrata podjetij in šol, začasno so zaustavili tudi dostavo pošte. FOTO: Scott Olson/Getty Images/AFP

Le najpogumnejši si upajo stopiti na ulice na severovzhodu in srednjem vzhodu ZDA, saj so temperature krepko pod lediščem. Občutek mraza povečujejo še veter in snežni zameti, ki zelo zmanjšujejo tudi vidljivost. Polarni mraz je povzročil številne smrtne žrtve. Tisk navaja različno število žrtev, kot poroča agencija Reuters, je mraz v zveznih državah na srednjem vzhodu ZDA terjal že najmanj 12 življenj.

Temperature v Čikagu so zjutraj padlje do okoli 30 stopinj Celzija pod ničlo, ob upoštevanju vetra je bil mraz še veliko ostrejši. Na čikaških letališčih O'Hare in Midway so odpovedali več kot 1600 letov, pri tistih, ki jih niso, beležijo zamude. V številnih šolah so se odločili bodisi za kasnejši začetek pouka bodisi za njegovo popolno odpoved.

V severni Dakoti so namerili minus 37 stopinj Celzija. Mraz bo sicer v prihodnjih dneh prizadel okoli 250 milijonov Američanov, okoli 90 milijonov pa bo občutilo temperature okoli minus 17 stopinj ali še nižje. Do minus 30 stopinj napovedujejo območju z 20 milijoni ljudi. Razlog za tako nizke temperature je v polarnem vrtincu.

V New Yorku in Washingtonu so, denimo, danes izmerili minus 14 stopinj Celzija. Slaba vidljivost v Pensilvaniji je povzročila prometno nesrečo, v kateri je bilo udeleženih kar 26 vozil. Sedem ljudi so prepeljali v bolnišnico.

S površine jezera Michigan se dviga meglica.  FOTO: Reuters
S površine jezera Michigan se dviga meglica.  FOTO: Reuters

 

Železniške tire ogrevajo z ognjem


V Čikagu imajo ob železniških tramovih postavljene plinske grelnike, ki ob izjemno nizkih temperaturah ogrevajo tire. »Grelnike uporabljamo, kadar temperature padejo pod ledišče,« je za CNN povedal tiskovni predstavnik podjetja Metra Michael Gillis. Tudi drugod po Severni Ameriki se na tak način spoprijemajo z mrazom.



Tračnice se namreč ob nizkih temperaturah krčijo in se ponekod ločijo druga od druge. Pri ogrevanju z ognjem se kovina razširi, zato tirnici ostaneta druga ob drugi.

Jezero Michigan v Chicagu je ponekod zmrznilo. FOTO: AFP
Jezero Michigan v Chicagu je ponekod zmrznilo. FOTO: AFP


Ameriški predsednik Donald Trump je na tviterju zapisal, da ljudje zaradi mraza toplih prostorov ne zapustijo niti za par minut. »Kaj hudiča se dogaja z globalnim segrevanjem?« se sprašuje.


 

Mraz terjal že najmanj 12 življenj


Polarni mraz je zahteval življenje 18-letnega Geralda Belza, študenta univerze v Iowi, ki so ga našli mrtvega okoli tretje ure zjutraj na prostem v študentskem kampusu. Po poročanju Nacionalne vremenske službe je bila temperatura ob tretji uri zjutraj okoli 46 stopinj pod lediščem.

Včeraj so v Michiganu našli dve mrtvi osebi. Kot poročajo lokalne pristojne službe, se je ena od najdenih oseb najverjetneje na mrazu sprehajala brez primerne obleke in je zaradi podhlajenosti postala dezorientirana.

V torek so v Milwaukeeju v zvezni državi Wisconsin našli mrtvega 55-letnega moškega, ki je najverjetneje zmrznil med čiščenjem snega pred garažo. V Pekinu v Illinoisu je zaradi podhladitve umrl 82-letni moški, v bližini Čikaga pa je snežni plug do smrti zbil 75-letnika.

Prometna nesreča zaradi poledenelega vozišča je v severni Indiani terjala življenje mladega para.

Sneženje je zajelo tudi New York. FOTO: AFP
Sneženje je zajelo tudi New York. FOTO: AFP



Sneg ohromil tudi zahodni del Nemčije


Zahodni del Nemčije je zajelo močno sneženje. Za nekaj časa je bil prekinjen tudi promet na mednarodnem letališču Köln Bonn. Sneg je hromil tudi cestni promet, saj je bilo zaradi spolzkega cestišča kar nekaj prometnih nesreč.

Na letališču Köln Bonn so odpovedali najmanj devet letov, promet je bil prekinjen za dve uri. FOTO: AFP
Na letališču Köln Bonn so odpovedali najmanj devet letov, promet je bil prekinjen za dve uri. FOTO: AFP

Preberite še:

Komentarji: