V Franciji novi protesti rumenih jopičev

Proteste so pripravili tako v Parizu kot v drugih francoskih mestih. Ponovno je prišlo do izgredov.
Fotografija: Minulo soboto se je protestov rumenih jopičev po vsej državi po vladnih navedbah zbralo okoli 84.000 ljudi. FOTO: Sebastien Salom Gomis/AFP
Odpri galerijo
Minulo soboto se je protestov rumenih jopičev po vsej državi po vladnih navedbah zbralo okoli 84.000 ljudi. FOTO: Sebastien Salom Gomis/AFP

V Franciji se je v soboto na protestih rumenih jopičev zbralo več tisoč ljudi. Proteste so pripravili tako v Parizu kot v drugih francoskih mestih. Ponovno je prišlo do izgredov, poročanje francoskih medijev povzema nemška tiskovna agencija DPA.
Do izgredov med protestniki in policijo je danes prišlo tako v Parizu kot v mestih Touluse, Nantes in Evreux.

Do izgredov med protestniki in policijo je danes prišlo tudi v Nantesu. FOTO: Sebastien Salom Gomis/AFP
Do izgredov med protestniki in policijo je danes prišlo tudi v Nantesu. FOTO: Sebastien Salom Gomis/AFP


Francozi, ki nasprotujejo rumenim jopičem, so medtem za nedeljo v Parizu napovedali svoje demonstracije. Poimenovali so se rdeče rutke in sporočili, da se nimajo za podpornike francoske vlade.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo odstop 41-letnega Macrona.

Minulo soboto se je protestov rumenih jopičev po vsej državi po vladnih navedbah zbralo okoli 84.000 ljudi. Prišlo je tudi od izgredov med protestniki in policijo.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani. FOTO: Sebastien Salom Gomis/AFP
Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani. FOTO: Sebastien Salom Gomis/AFP


Macron se je na proteste odzval najprej decembra lani z več milijard težkimi socialnimi ukrepi. Pozval je tudi k javni razpravi, v okviru katere bodo lahko državljani vse do sredine marca v svojih občinah podali predloge za izboljšanje razmer. Francoski predsednik se redno udeležuje razprav z državljani po različnih delih Francije.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: