Francoski policist obtožen umora najstnika, pri Parizu novi nemiri

Policist, ki je v Nanterru ustrelil 17-letnika, je bil obtožen umora in je v priporu. Oblasti pričakujejo, da se bodo protesti nadaljevali.
Fotografija: V pariškem predmestju Nanterre so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, v predmestju Clamart pa bo v veljavo stopila policijska ura. FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP
Odpri galerijo
V pariškem predmestju Nanterre so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, v predmestju Clamart pa bo v veljavo stopila policijska ura. FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP

Francosko tožilstvo je danes policista, ki je v torek med prometno kontrolo iz neposredne bližine ustrelil in ubil 17-letnika, obtožilo umora. Shodi v več francoskih mestih se nadaljujejo. V pariškem predmestju Nanterre so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, v predmestju Clamart pa bo v veljavo stopila policijska ura.

Policist, ki je v Nanterru ustrelil 17-letnika, je bil obtožen umora in je trenutno v priporu. Oblasti kljub njegovi aretaciji, pričakujejo, da se bodo protesti nadaljevali. V luči tega so v pariškem predmestju Clamart uvedle policijsko uro, ki bo v veljavi do ponedeljka, in sicer med 21. in 6. uro po lokalnem času.

Po poročanju francoske televizije BFMTV bo od 21. ure po lokalnem času v Parizu in širši regiji ustavljen avtobusni in tramvajski prevoz. Odločitev je sprejela voditeljica pariške regije Valerie Pecresse, ki meni, da je bila ta potrebna za zaščito uporabnikov javnega prevoza. »Naše prometno omrežje ne bo tarča nasilnežev in huliganov,« je še dodala.

Protesti v Parizu in drugod

V Franciji so sicer znova potekali nemiri in protesti, potem ko je v pariškem predmestju Nanterre v torek zvečer med prometno kontrolo policist iz neposredne bližine ustrelil in ubil 17-letnega mladeniča. Protesti proti policijskemu nasilju so se razširili tudi v druga francoska mesta. Policija je prijela že najmanj 180 ljudi.

Francoski notranji minister Gerald Dermanin je sporočil, da so med protesti po državi aretirali 180 ljudi. Dodal je, da so protestniki v »nedopustnem nasilju« napadali mestne hiše, šole in policijske postaje. Izrazil je podporo policiji in odredil masovno mobilizacijo policistov z vse Francije. Danes ponoči jih bo na ulicah Pariza kar 40.000. Prejšnjo noč jih je bilo devet tisoč. Kljub eskalaciji nasilja izrednih razmer še ne nameravajo razglasiti. 

FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP
FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP

Protestniki so zažigali smeti, avtomobile, policijske postaje, v policiste so metali pirotehnična sredstva in steklenice. Ranjenih je bilo menda 170 policistov in neznano število protestnikov. Nemiri so se iz Pariza ponoči razširili tudi v druga francoska mesta, med njimi Toulouse, Dijon, Lyon in Lille. V enem od predmestij Lilla so vdrli v mestno hišo in zažigali dokumente ter stole v njej, poroča britanski BBC.

Ljudje so zažigali smetnjake. FOTO: Fiachra Gibbons/AFP
Ljudje so zažigali smetnjake. FOTO: Fiachra Gibbons/AFP

Na najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M., je policist v pariškem predmestju Nanterre v torek zvečer med prometno kontrolo streljal, ker se ni hotel ustaviti. Kljub pomoči reševalnih služb je umrl zaradi strelnih ran v prsni koš. Policista, ki je nanj streljal, so pridržali zaradi suma umora. V grafitih na stenah so protestniki pozivali k »pravici za Nahela« in policijo obtožili ubijanja.

Policija je sprva dejala, da je najstnik namenoma zapeljal proti policistom, da bi jih poškodoval, in da je zato policist streljal nanj. Vendar pa je videoposnetek, objavljen na spletu, ki ga je preverila AFP, njihovo zgodbo postavil na laž. Na njem je videti dva policista med ustavljanjem vozila. Eden od njiju skozi okno usmeri orožje v voznika in zdi se, da strelja iz neposredne bližine, ko ta poskuša odpeljati stran.

Policija je prijela 180 ljudi. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
Policija je prijela 180 ljudi. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Francoski predsednik Emmanuel Macron je smrt najstnika v sredo označil kot »nerazložljivo in neodpustljivo«. V odzivu, ki ga je podal v Marseillu, je izrazil pričakovanje, da bo sodstvo opravilo svoje delo v miru in čim prej razkrilo resnico o tragičnem dogodku. Predsednik je ob tem družini preminulega v imenu ljudstva izrazil sožalje.

Zaradi nemirov je Macron danes sklical krizni sestanek vlade.

Preberite še:

Komentarji: