Teroristični napad v Istanbulu izvedla ženska, umrlo je šest ljudi

Oblasti so po dogodku vzpostavile začasno informacijsko blokado, da bi, kot so navedle, preprečile paniko med ljudmi.
Fotografija: Na ulici se je leta 2016 že zgodil samomorilski napad, pri čemer so umrli štirje ljudje, 39 je bilo ranjenih. FOTO: Kemal Aslan/Reuters
Odpri galerijo
Na ulici se je leta 2016 že zgodil samomorilski napad, pri čemer so umrli štirje ljudje, 39 je bilo ranjenih. FOTO: Kemal Aslan/Reuters

V turški metropoli Istanbul je popoldne odjeknila silovita eksplozija. Istanbulski guverner Ali Yerlikaya je na twitterju objavil, da je bilo pri tem več mrtvih in ranjenih. Vzrok za dogodek za zdaj ni znan. Po neuradnih podatkih naj bi se razstrelil samomorilski napadalec. »Obstajajo močni sumi, da je šlo za samomorilsko bombo, vendar še nimamo nobene uradne izjave,« je s prizorišča poročala novinarka Al Jazeere Sinem Koseoglu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v televizijskem nagovoru obsodil »podli napad«, kot je označil današnjo eksplozijo na obljudeni ulici. Po zadnjih navedbah je pri tem umrlo šest ljudi, 81 pa je ranjenih. »Storilci tega podlega napada bodo razkriti. Naj bo naše prebivalstvo prepričano, da bodo storilci kaznovani,« je povedal Erdogan dve uri po eksploziji. Omenil je, da bi »bila lahko vpletena ženska«, a ni podal dodatnih pojasnil. »Bombo je sprožila ženska. Ubitih je bilo šest ljudi, število ranjenih se je povzpelo na 81. Zdravstveno stanje dveh je zelo resno,« pa je zvečer povedal turški podpredsednik Fuat Oktay.

»Poskusi, da bi Turčijo in turški narod ujeli v teror, ne bodo dosegli svojega cilja ne danes ne jutri, kakor tudi niso včeraj,« je še povedal turški predsednik. Istanbuslki guverner Yerlikaya je pred tem sporočil, da so v eksploziji po prvih podatkih umrli najmanj štirje ljudje, 38 je ranjenih.

Reševalna vozila in policisti na trgu Maksim. FOTO: Kemal Aslan/Reuters
Reševalna vozila in policisti na trgu Maksim. FOTO: Kemal Aslan/Reuters

Eksplozija je odjeknila ob 16.20 po lokalnem času (ob 14.20 po srednjeevropskem). Po navedbah turške televizijske mreže NTV je počilo na ulici Istiqlal v središču mesta v času, ko je bilo tam veliko ljudi. Oblasti so po dogodku vzpostavile začasno informacijsko blokado, da bi, kot so navedle, preprečile paniko med ljudmi.

Gre za precej obljudeno turistično ulico v evropskem delu Istanbula. Na kraj eksplozije so napotili reševalne enote in policijo, ki je območje zaprla. Na fotografijah, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti na tleh ležeče ljudi.

Na omenjeni ulici se je leta 2016 že zgodil samomorilski napad, pri čemer so umrli štirje ljudje, 39 je bilo ranjenih.

Reševalna vozila in policisti na trgu Maksim. FOTO: Kemal Aslan/Reuters
Reševalna vozila in policisti na trgu Maksim. FOTO: Kemal Aslan/Reuters

Zunanje ministrstvo izrazilo sožalje ob napadu v Istanbulu

Slovensko zunanje ministrstvo je ob današnjem napadu v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih več ljudi, izrazilo sožalje svojcem in prijateljem žrtev. Turški predsednik Reccep Tayyip Erdogan je pred tem dejal, da je šlo verjetno za teroristični napad. »Družinam in prijateljem nedolžnih žrtev, ki so izgubile življenje v grozljivem napadu v Istanbulu, izražamo najgloblje sožalje. Slovenija stoji ob strani ljudstvu Turčije in želi hitro okrevanje ranjenim,« so na ministrstvu še zapisali v objavi na twitterju.

Slovensko veleposlaništvo v Ankari pozorno spremlja razmere po današnji eksploziji v Istanbulu in za zdaj nima podatkov, da bi bili v njej poškodovani tudi slovenski državljani, so zvečer sporočili z zunanjega ministrstva. Slovensko veleposlaništvo pa še ni prejelo uradnega seznama oseb, ki so bili v eksploziji mrtve ali ranjene, so dodali.

Komentarji: