V Južnem Sudanu (ponovno) sklenili dogovor o stalni prekinitvi ognja

Več podobnih poskusov se je sicer v preteklosti že izjalovilo in spopadi se niso končali. Bo tokratni poskus obveljal?
Fotografija: Približno štiri milijone ljudi, kar je tretjina prebivalstva, je pred nasiljem zbežalo iz svojih domov, od tega skoraj dva milijona v tujino. Ljudje pozdravljajo novi dogovor med Kiirom in Macharom. FOTO: Bullen Chol/AP
Odpri galerijo
Približno štiri milijone ljudi, kar je tretjina prebivalstva, je pred nasiljem zbežalo iz svojih domov, od tega skoraj dva milijona v tujino. Ljudje pozdravljajo novi dogovor med Kiirom in Macharom. FOTO: Bullen Chol/AP

Kartum - Predsednik Južnega Sudana Salva Kiir ter njegov tekmec in vodja upornikov Riek Machar sta danes podpisala dogovor o »stalni prekinitvi ognja«, ki bo stopil v veljavo v prihodnjih 72 urah. S tem se je povrnilo upanje, da bodo lahko sklenili tudi dogovor o končanju petletne državljanske vojne.

Kiir in Machar sta dokument podpisala v sudanski prestolnici Kartum v prisotnosti sudanskega predsednika Omarja al Baširja. Oba podpisnika sta danes izrazila pripravljenost za mirovna pogajanja.

Več podobnih poskusov se je sicer v preteklosti že izjalovilo in spopadi se niso končali. Tokratni podpis dogovora o prekinitvi ognja v Kartumu pa je sledil pritiskom iz sosednjih držav.

Južni Sudan je samostojna država od leta 2011, dve leti kasneje pa se je v tej afriški državi začela državljanska vojna, ko je predsednik Kiir svojega nekdanjega namestnika Macharja obtožil poskusa državnega udara. Vojna se je hitro razširila, državo razdelila in jo na nekaterih območjih pahnila v lakoto. Leta 2015 sta Kiir in Machar dosegla prekinitev ognja, vendar pa so leta 2016 znova izbruhnili spopadi.V konfliktu v Južnem Sudanu je doslej umrlo več deset tisoč ljudi, med njimi več kot tisoč otrok. Približno štiri milijone ljudi, kar je tretjina prebivalstva, je pred nasiljem zbežalo iz svojih domov, od tega skoraj dva milijona v tujino.

Komentarji: