V Nemčiji v stanovanju Tunizijca našli biološko orožje

Obstaja utemeljen sum, da se je pripravljal na napad, nimajo pa dokazov o konkretnih načrtih.
Fotografija: FOTO: David Young/AP
Odpri galerijo
FOTO: David Young/AP

Köln - Nemška policija je v stanovanju Tunizijca v mestu Köln odkrila izredno strupen ricin. Preiskovalci so ugotovili, da je tunizijski državljan namerno izdeloval biološko orožje. Kot so danes sporočili pravosodni organi, obstaja utemeljen sum, da se je pripravljal na napad, nimajo pa dokazov o konkretnih načrtih.

Prav tako zaenkrat ni dokazov, da bi bil osumljenec, 29-letni Seif Allah H. član kake teroristične organizacije, so pa zanj izdali zaporni nalog.

Nemški varnostni organi so na Tunizijca postali pozorni, ko je ta med drugim prek spleta kupil tisoč semen ricina in električni mlinček za kavo.

Po poročanju nemških medijev je 29-letnik v Nemčijo prišel novembra 2016.

Po navedbah nemškega Instituta Robert Koch je mogoče ricin, ki je lahko dostopen in ga pridobivajo iz semen ricinusa ali kloščevca, umestiti kot »potencialno biološko bojno sredstvo«.

Trgovanje in ravnanje s substancami ricina je omejeno v skladu s konvencijo o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter njegovem uničenju iz leta 1997. Ricin je smrtonosen že v majhnih količinah, približno v velikosti bucikine glave. V primeru, da je ricin vbrizgan, smrt nastopi v 36 do 48 urah. Protistrupa ni.

Komentarji: