V pariško bolnišnico vdrli protestniki

V tej bolnišnici je med drugim leta 1997 umrla britanska princesa Diana po prometni nesreči v Parizu.
Fotografija: Incident se je zgodil, ko se je policija ob robu prvomajskih zborovanj spopadla s skrajnimi protestniki. FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp
Odpri galerijo
Incident se je zgodil, ko se je policija ob robu prvomajskih zborovanj spopadla s skrajnimi protestniki. FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp

Kratek vdor protestnikov v bolnišnico v Parizu v sredo ob robu prvomajskega shoda je danes naletel na obsodbo francoskih oblasti. Odprli so preiskavo in pridržali 32 ljudi, a okoliščine incidenta niso jasne. Privrženci rumenih jopičev trdijo, da so se v bolnišnico zatekli pred solzivcem, nekatere priče pravijo, da ni bilo nasilja.
 
Francoski premier Edouard Philippe je vdor označil kot popolnoma neodgovorno dejanje, medtem ko ga je ministrica za zdravje Agnes Buzyn obsodila kot neopravičljivega. Notranji minister Christophe Castaner je v sredo obiskal bolnišnico in dejal, da je šlo za napad skrajnih levičarjev.

Tožilstvo je danes odprlo preiskavo in za 32 ljudi odredilo pripor zaradi »zbiranja s ciljem povzročitve škode ali nasilja«. Sedaj jih zaslišujejo. Gre za univerzitetno bolnišnico Pitie-Salpetriere na jugu prestolnice, ki je blizu trga, kjer se je končal shod ob mednarodnem prazniku dela. V tej bolnišnici je med drugim leta 1997 umrla britanska princesa Diana po prometni nesreči v Parizu.

Še danes je v priporu 191 ljudi, med njimi 11 mladoletnih. FOTO: Anne-christine Poujoulat/Afp
Še danes je v priporu 191 ljudi, med njimi 11 mladoletnih. FOTO: Anne-christine Poujoulat/Afp


V priporu 191 ljudi, med njimi 11 mladoletnih


Direktorica bolnišnice Marie-Anne Ruder je protestnike obtožila, da so na silo vdrli v bolnišnico in se obnašali nasilno in grozeče. Drugi zdravniki so dejali, da so pri vdoru povzročili škodo in celo skušali vdreti v enoto za intenzivno nego.

Podporniki rumenih jopičev medtem trdijo, da se je del protestnikov zatekel v bolnišnico pred solzivcem, ki ga je proti njim uporabila policija. Nekatero osebje bolnišnice pa je dejalo, da je šlo za zelo kratek in nenasilen dogodek. Na video posnetkih je videti protestnike, ki mirno stojijo v bolnišnici.

Incident se je zgodil, ko se je policija ob robu prvomajskih zborovanj spopadla s skrajnimi protestniki. Še danes je v priporu 191 ljudi, med njimi 11 mladoletnih.

Komentarji: