Zelenski: Vsakršen premor pri obrambi Ukrajine bi le okrepil Rusijo

Enega od hotelov v Harkovu na severovzhodu Ukrajine sta v sredo zvečer zadeli dve ruski raketi.
Fotografija: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Raigo Pajula/Afp
Odpri galerijo
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Raigo Pajula/Afp

Vsakršen premor pri obrambi Ukrajine pred rusko invazijo bi le okrepil moč Rusije in ji omogočil, da se dodatno oboroži, je danes v Tallinnu med nenapovedano turnejo po baltskih državah opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Prepričan je, da si Ukrajina zasluži postati članica Nata in da dolga vojna ne bi bila dobra za Ukrajino. »Dajte Ruski federaciji dve do tri leta časa in nas bo potem preprosto uničila. Tega tveganja ne bomo sprejeli,« je poudaril na novinarski konferenci z estonskim kolegom Alarjem Karisom.

Prepričan je, da si Ukrajina zasluži postati članica zveze Nato, saj bi zavezništvo s tem pridobilo vojsko z izkušnjami ne samo v teoriji, temveč tudi v praksi. Ukrajinska vojska bi po njegovem mnenju okrepila tudi vzhodno krilo Nata.

Karis je medtem opozoril, da bi morala mednarodna skupnost okrepiti pomoč Ukrajini in ji pomagati na poti do zmage. Ob tem je dodal, da »obstaja upanje, da bo to zadnja vojaška agresija v Evropi«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je turnejo po baltskih državah v sredo začel z obiskom v Litvi, kjer je opozoril, da vsakršno odlašanje Zahoda glede pomoč Ukrajini krepi pogum in moč Rusije. Dodal je, da se ruski predsednik Vladimir Putin morda ne bo ustavil pri Ukrajini, baltske države pa bi lahko bile naslednje.

Svojo turnejo bo po zaključku obiska Estonije, na katerem ga je spremljal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, zaključil v Latviji. Turneja po baltskih državah je sicer njegovo prvo letošnje uradno potovanje v tujino.

Reševalci pod ruševinami iščejo morebitne preživele. FOTO: State Emergency Service of Ukraine via Reuters
Reševalci pod ruševinami iščejo morebitne preživele. FOTO: State Emergency Service of Ukraine via Reuters

Enega od hotelov v Harkovu na severovzhodu Ukrajine sta medtem v sredo zvečer zadeli dve ruski raketi. Kot je sporočil župan Harkova Igor Terehov, je bilo v napadu ranjenih najmanj 11 ljudi, med njimi turški novinarji. Rusija je medtem ponoči sporočila, da je nad svojim ozemljem sestrelila več ukrajinskih dronov.

V napadu je bilo poškodovanih tudi več drugih stavb, vključno z dvema stanovanjskima blokoma, in avtomobilov, je dodal župan.

Po besedah guvernerja regije Harkov Olega Sinegubova sta dva ruska izstrelka v sredo okoli 22.30 po krajevnem času zadela hotel, v katerem je bilo 30 civilistov. Devet od enajstih ranjenih so prepeljali v bolnišnice, dva so oskrbeli na prizorišču napada, je dodal na družbenem omrežju telegram.

Ukrajinske reševalne službe so na telegramu sporočile, da so iz hotela evakuirale skupno 19 ljudi.

Pripadnik ukrajinske vojske. FOTO: Stringer Reuters
Pripadnik ukrajinske vojske. FOTO: Stringer Reuters

Drugo največje ukrajinsko mesto, ki leži okoli trideset kilometrov od ruske meje, je sicer redno tarča ruskih bombardiranj.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem ponoči sporočilo, da so ruske sile sestrelile štiri ukrajinske drone nad regijami Tula, Kaluga in Rostov. V objavi na telegramu so uporabo dronov označili za poskus terorističnega napada.

Regionalne oblasti v Voronežu pa so sporočile, da je ukrajinski dron zadel streho ene od zgradb, a pri tem nihče ni bil ranjen.

Preberite še:

Komentarji: