V Tongo prispela prva humanitarna pomoč

Pripeljali so komplete za zasilna bivališča, zabojnike z vodo, električne generatorje, higienske komplete ter komunikacijsko opremo.
Fotografija: Avstralska in novozelandska vojaška transportna letala so danes pristala na glavnem letališču te tihomorske kraljevine na otoku Tongatapu. FOTO: Lsis David Cox/AFP
Odpri galerijo
Avstralska in novozelandska vojaška transportna letala so danes pristala na glavnem letališču te tihomorske kraljevine na otoku Tongatapu. FOTO: Lsis David Cox/AFP

V državi Tonga v Tihem oceanu so danes pristala prva letala z nujno pomočjo in napravami za vzpostavitev komunikacijskih povezav. Tonga je po izbruhu vulkana in posledičnem cunamiju že pet dni odrezana od sveta.

Avstralska in novozelandska vojaška transportna letala so danes pristala na glavnem letališču te tihomorske kraljevine na otoku Tongatapu, potem ko so s pristajalne steze odstranili pepel, ki se je nabral po sobotnem silovitem izbruhu podvodnega vulkana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Primerjava pred in po katastrofi v Kolofo'ou v Tongi. FOTO: AFP
Primerjava pred in po katastrofi v Kolofo'ou v Tongi. FOTO: AFP

Z novozelandskim letalom so pripeljali humanitarno pomoč, komplete za zasilna bivališča, zabojnike z vodo, električne generatorje, higienske komplete ter komunikacijsko opremo, je povedala novozelandska zunanja ministrica Nanaia Mahuta. Humanitarno pomoč je pripeljalo tudi avstralsko letalo.

Pomoč so obljubile tudi Japonska, Kitajska in Francija. Svetovna banka je obljubila začetnih osem milijonov ameriških dolarjev nujne finančne podpore. Ob tem so poudarili, da se zavedajo, da bodo celotno škodo, ki bo velika, šele ocenili, bo pa Svetovna banka pomagala pri financiranju projektov za utrditev glavne infrastrukture v državi, kot so šole in vladna poslopja ter pristanišča, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Tongo naj bi danes prispela novozelandska ladja s potapljači in hidrografskimi strokovnjaki ter helikopterjem za pomoč pri dostavi pomoči. Prva naloga strokovnjakov bo preveriti vodne poti in pristope do pristanišča. Druga novozelandska ladja z zalogami pitne vode in drugo pomočjo naj bi prispela v petek, v soboto pa naj bi v Tongo odplula še tretja ladja. Avstralija bo predvidoma v petek poslala ladjo s pomočjo in dvema helikopterjema.

Zaradi strogih pravil ob pandemiji covida-19, zaradi katerih so v Tongi skoraj brez okužb, bodo pomoč dostavili brez stikov z ljudmi, je povedal novozelandski poveljnik James Gilmour. Dejal je, da bo posadka na tleh samo 90 minut.

Na obali Lime (Peru) odstranjujejo olje, ki so ga prinesli ogromni valovi po izbruhu vulkana in cunamijih v Tongi. FOTO: Angela Ponce Reuters
Na obali Lime (Peru) odstranjujejo olje, ki so ga prinesli ogromni valovi po izbruhu vulkana in cunamijih v Tongi. FOTO: Angela Ponce Reuters

Komunikacija z otočjem ostaja omejena, prek satelitskih povezav je mogoče opraviti mednarodne telefonske klice. Povezave so sicer neredne, povpraševanje pa močno presega zmogljivosti, navaja AFP.

Na prvih posnetkih iz prestolnice Nuku'alofa je videti poslopja, prekrita s pepelom, porušene zidove in ulice, posejane s kamni, drevesnimi debli in drugimi naplavinami.

Katastrofa je po ocenah Združenih narodov prizadela več kot 80 odstotkov prebivalcev otočja oziroma 84.000 ljudi. Prebivalci se soočajo z nujno potrebo po hrani in pitni vodi, saj so zaradi pepela in cunamija vode na arhipelagu zelo onesnažene. Po ocenah Rdečega križa otočanom grozita kolera in diareja. Bojijo se tudi pomanjkanje hrane, saj je letina uničena.

Plaža v Nuku'alofi, Tonga. FOTO: Marian Kupu/broadcom Broadcastin/Reuters
Plaža v Nuku'alofi, Tonga. FOTO: Marian Kupu/broadcom Broadcastin/Reuters

Tonga je od preostalega sveta odrezana od sobote, ko sta izbruh podvodnega vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai in cunami, ki je sledil, povzročila veliko gmotno škodo. Po prvih podatkih so umrli trije ljudje, številni so bili poškodovani. Valovi cunamija so bili visoki tudi do 15 metrov.

Novozelandski poveljnik Jim Gilmour je danes dejal, da so doslej potrdili samo tri smrtne žrtve. Glede na jakost eksplozije pri izbruhu vulkana, ki jo je bilo mogoče videti iz orbite, kot tudi cunamija, ki so ga čutili po vsem Tihem oceanu, sicer ne bi bil presenečen, če bi bilo več poškodovanih.

Raziskovalci ameriške vesoljske agencije Nasa so izračunali, da je bila moč izbruha vulkana 500-krat močnejša od atomske bombe, odvržene na Hirošimo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Preberite še: