V Trstu protest nasprotnikov covidnega potrdila

Za protestom stoji civilna iniciativa No Green Pass, ki nasprotuje t. i. zelenemu potnemu listu oziroma covidnemu potrdilu.
Fotografija: Tržaške mestne oblasti so sicer že zjutraj zaprle dostop do osrednjega Trga enotnosti Italije, saj so protesti na tem območju od 1. novembra pa do konca leta prepovedani. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Tržaške mestne oblasti so sicer že zjutraj zaprle dostop do osrednjega Trga enotnosti Italije, saj so protesti na tem območju od 1. novembra pa do konca leta prepovedani. FOTO: Borut Živulović/Reuters

V italijanskem Trstu danes znova poteka protest nasprotnikov covidnega potrdila. Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa se je v mestu doslej zbralo okoli 8000 protestnikov, toliko so jih tudi napovedovali organizatorji. Številni udeleženci ne nosijo mask in ne vzdržujejo varne medosebne razdalje. O hujših incidentih zaenkrat ne poročajo.

Po navedbah Anse se je ob začetku protesta ob 15. uri na trgu pred tržaško železniško postajo sprva zbralo nekaj več kot 2000 ljudi, a je njihovo število nato hitro naraščalo. Po navedbah policije jih je zdaj okoli 8000. Shod po napovedih varuje okoli 400 policistov. Ti že od petka nadzorujejo tudi mesto in vstop vanj iz Slovenije in drugih delov Italije.

Za protestom stoji civilna iniciativa No Green Pass, ki nasprotuje t. i. zelenemu potnemu listu oziroma covidnemu potrdilu. Z njim v Italiji ljudje dokazujejo, ali so cepljeni proti covidu-19, ali so to bolezen preboleli, ali pa imajo negativen test na novi koronavirus. Od sredine oktobra je to potrdilo obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, kar je sprožilo val protestov po državi.

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

Tržaške mestne oblasti so sicer že zjutraj zaprle dostop do osrednjega Trga enotnosti Italije, saj so protesti na tem območju od 1. novembra pa do konca leta prepovedani. Za to so se v mestu odločili, potem ko se je oktobra v Trstu zvrstilo več množičnih protestov proti omejitvenim ukrepom, kar naj bi tudi prispevalo k hitrejšemu širjenju okužb. Organizatorjem dogodkov, na katerih ne upoštevajo minimalne razdalje in nošenja zaščitnih mask, po novem grozijo tudi visoke denarne kazni.

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

Preberite še:

Komentarji: