Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Predsedniške posle po smrti Raisija začasno prevzema Mohbar

Po strmoglavljenju helikopterja, v katerem sta umrla predsednik Raisi in zunanji minister, je Iran razglasil petdnevno žalovanje.
Iran je razglasil petdnevno žalovanje. FOTO: Majid Asgaripour/Reuters
Iran je razglasil petdnevno žalovanje. FOTO: Majid Asgaripour/Reuters
STA, Be. B.
20. 5. 2024 | 06:28
20. 5. 2024 | 13:01
8:07

Reševalne ekipe na severozahodu Irana so zgodaj zjutraj našle razbitine helikopterja, ki je prevažal predsednika, 63-letnega Ebrahima Raisija, in zunanjega ministra Hoseina Amirja Abdolahiana, vendar ni bilo nobenih znakov življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Pokojni Raisi – konservativni klerik, za katerega so bile ZDA »veliki satan«

»Ob najdbi helikopterja še ni bilo znakov, da bi bili potniki helikopterja živi,« je približno 15 ur po izginotju helikopterja v iranski pokrajini Vzhodni Azerbajdžan poročala državna televizija. Le malo pozneje pa so iranski državni mediji potrdili smrt predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra, ki je pomagal zagotoviti nedavno zbliževanje med Iranom in Savdsko Arabijo, navaja Al Džazira.

image_alt
Predsedniške volitve v Iranu razpisali za 28. junij

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes v islamski republiki razglasil petdnevno žalovanje. Irancem je ob tem izrazil sožalje zaradi smrti Raisija, zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana in drugih potnikov na krovu, poročajo tuje tiskovne agencije. »Razglašam petdnevno javno žalovanje in izrekam sožalje dragemu iranskemu ljudstvu,« je v uradni izjavi po potrditvi smrti Raisija in drugih potnikov dejal Hamenej. Pokojnega predsednika je opisal kot neutrudnega, z njegovo smrtjo pa da je iransko ljudstvo izgubilo »dragoceno in iskreno osebo«.

FOTO: Majid Asgaripour/Reuters
FOTO: Majid Asgaripour/Reuters

Umrlo je vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz. Kot navaja Al Džazira, so v helikopterski nesreči umrli guverner Vzhodnega Azerbajdžana Malek Rahmati, predstavnik iranskega vrhovnega voditelja v Vzhodnem Azerbajdžanu Mohammad Ali Ale-Hashem, vodja predsedniške straže Mehdi Mousavi, pilot, kopilot in preostala posadka helikopterja.

Iranski Rdeči polmesec je sporočil, da so že našli trupla vseh potnikov, ki jih bodo zdaj prepeljali v Tabriz.

Predsednik na krovu helikopterja FOTO: AFP
Predsednik na krovu helikopterja FOTO: AFP

Po tem, ko so izgubili stik s helikopterjem, je stekla obsežna reševalna akcija, ki jo je oteževalo slabo vreme. Ekipe so se do prizorišča nesreče prebile danes zjutraj. Helikopter je potoval v konvoju skupno treh helikopterjev, preostala dva sta varno prispela na cilj.

Helikopter je strmoglavil in takoj zagorel. Paul Beaver, letalski strokovnjak in nekdanji pilot helikopterja, je dejal, da so k strmoglavljenju helikopterja verjetno prispevali oblaki, megla in nizka temperatura. 

Vodja iranskega Rdečega polmeseca Pirhosein Kulivand je povedal, da so se reševalne ekipe po najdbi helikopterja odpravile proti kraju nesreče. Celotna kabina helikopterja je popolnoma zgorela, navaja Al Džazira

Helikopter ob vzletu FOTO: Ali Hamed Haghdoust/AFP
Helikopter ob vzletu FOTO: Ali Hamed Haghdoust/AFP

V 50 dneh bodo razpisane volitve

Teheran bo v prihodnjih 50 dneh razpisal volitve za novega predsednika.

Iranska vlada, ki se je danes sestala na nujnem zasedanju, je že sporočila, da bo nadaljevala delo brez vsakršne motnje. »Zvestemu narodu zagotavljamo, da se bo pot služenja nadaljevala z Raisijevim neumornim duhom,« so zapisali v izjavi, v kateri so dodali, da je predsednik žrtvoval življenje za državo.

V skladu z državnimi protokoli bo sicer posle predsednika po njegovi smrti začel opravljati prvi podpredsednik Mohamed Mohber, nato morajo v roku 50 dni potekati nove predsedniške volitve, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

63-letni Raisi je 68-letnega Mohberja za prvega podpredsednika imenoval leta 2021, ko je sam prevzel položaj.

Raisi je bil zelo konservativen predsednik, ki se je povezal s Kitajsko in Rusijo ter se bolj oddaljil od drugih držav, močno pa se je povezal z vrhovnim voditeljem in bi lahko bil njegov morebitni naslednik, je dejala poročevalka Karmen Švegl na Radiu Slovenija.

Iranskega zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana bo na položaju nasledil njegov namestnik Ali Bageri, so danes sporočili v Teheranu. Bageri je bil med drugim glavni pogajalec v jedrskih pogajanjih z Zahodom. Imenovanje Bagerija na položaj zunanjega ministra je na iranski državni televiziji oznanil tiskovni predstavnik iranske vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz sveta so že začeli prihajati prvi izreki sožalja ob smrti Raisija, med drugim iz Kitajske, Rusije, Pakistana in EU. Odzvali sta se tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Reševalcem je delo oteževalo slabo vreme. FOTO: Azin Haghighi via Reuters
Reševalcem je delo oteževalo slabo vreme. FOTO: Azin Haghighi via Reuters

Turški dron je zaznal koordinate

Iranski mediji, med njimi tiskovna agencija Fars, so delili posnetke iz drona, ki so bili videti kot razbitine helikopterja.

Državna televizija je zgodaj davi poročala, da je turški dron zaznal koordinate nesreče in o tem obvestil iranske reševalce.

Rdeči polmesec je takrat sporočil, da je v iskalni akciji v težkih razmerah na goratem območju, ki ga pokrivata gosta megla in dež, sodelovalo 73 reševalnih ekip.

Na helikopterju je bil tudi zunanji minister Amir Abdolahian. 

FOTO: Atta Kenare/AFP
Na helikopterju je bil tudi zunanji minister Amir Abdolahian.  FOTO: Atta Kenare/AFP

Delo države ne bo moteno

Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je že pred potrditvijo smrti predsednika Irance pozval, naj ne skrbijo za vodstvo islamske republike, in dejal, da delo države ne bo moteno. »Upamo, da bo vsemogočni Bog našega dragega predsednika in njegove spremljevalce v polnem zdravju vrnil v naročje naroda,« je dejal v nagovoru na nacionalni televiziji, medtem ko so muslimanski verniki molili za Raisijevo varno vrnitev.

Izrazi zaskrbljenosti in ponudbe za pomoč so prišli tudi iz tujine, vključno z Irakom, Kuvajtom, Katarjem, Savdsko Arabijo, Sirijo, Rusijo in Turčijo, pa tudi iz EU, ki je po izginotju letala aktivirala svojo kartografsko službo za hitro odzivanje, da bi pomagala pri iskanju.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi FOTO: Ed Jones/AFP
Iranski predsednik Ebrahim Raisi FOTO: Ed Jones/AFP

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Raisi je Iran približal Kitajski

Kitajska poročevalka Al Džazire je med iskanjem helikopterja sporočila, da so novico o nesreči pozorno spremljali na Kitajskem. Njihovo zunanje ministrstvo je danes zjutraj podalo izjavo, v kateri so izrazili zaskrbljenost zaradi situacije. Obljubili so tudi, da bodo Iranu zagotovili kakršno koli podporo, če bo treba. Iran je namreč pomemben kitajski zaveznik in strateški partner.

Raisi je lani februarja obiskal Peking, in odkar je na položaju, je Iran približal Kitajski.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine